Мала страна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Панорама на квартала Мала страна, откъм църквата Св. Николай

Мала страна (на чешки: Malá Strana) е един от четирите исторически района на чешката столица Прага. На запад от нея на хълма се извисява Храдчани заедно със старинния замък Пражки град, а на изток се простира Старе место, с което тя е свързана чрез Карловия мост.

Този район около съвременната улица Нерудова и съвременния площад на Мала страна е населен от древността, тъй като се намира на търговския път покрай бреговете на Вълтава.[1] През 1158 г. по заповед на крал Владислав II на мястото на отнесения при наводнение дървен мост над реката е построен каменният Юдитин мост, наречен на името на неговата съпруга кралица Юдит Тюрингска. Това се превръща в истинско събитие, тъй като дотогава в Централна Европа има само два каменни моста - при Регенсбург над река Дунав и при Дрезден над река Елба.[2] Днес Юдитин мост вече не съществува, тъй като също е разрушен под напора на водите при поредно наводнение и на негово място е издигнат Карловият мост.[3] По-късно през 1257 г. по време на управлението на крал Отокар II в Мала страна се заселват предимно германски търговци и занаятчии, както и представители на аристокрацията на Свещената Римска империя,[4] а чешкото население се съсредоточава в съседното Старе место.[5] По нареждане на Отокар II са издигнати градска стена и укрепления.

По време на хуситските войни и Тридесегодишната война Мала страна търпи сериозни разрушения, през 1648 г. е превзета от шведската армия и тук почти не остават готически и ренесансови сгради.[6] Но през втората половина на XVII и през XVIII в. в Мала страна отново кипи бурно строителство, издигат се нови укрепления и разкошни барокови дворци.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В Мала страна има голям брой дворци, сред които Моржинският от началото на XVIII в., в който днес се помещава посолството на Румъния, дворецът Шьонборн, собственост на посолството на САЩ от 1924 г., Валдщайнският дворец, в който заседава сенатът на Чехия, и др.

Бароковата църква Св. Николай от 1704-1756 г., която разделя площада на Мала страна на две части, е една от най-посещаваните забележителности на Прага.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Мала Страна
  2. Josef Macek, Jagellonský věk v českých zemích 3, 4: 1471-1526 Města - Venkovský lid, Národnostní otázka, 2002
  3. Rudolf Pohl. PRAŽSKÝ HRAD. Procházky s architektem Procházkou. — Praha: vlastním náklaedm na Fakultě Dopravní ČVUT, 2007. — 362 с. — ISBN 80-239-6675-8
  4. Josef Macek, Jagellonský věk v českých zemích 3, 4: 1471-1526 Města - Venkovský lid, Národnostní otázka, 2002, s. 552
  5. Dudák, Vladislav (2010). Praha: Průvodce magickým centrem Evropy. Praha: Práh. p. 184. ISBN 978-80-7252-302-3.
  6. Мала Страна