Малка сюита (Дебюси)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

„Малка сюита“ (на френски: Petite Suite, L. 65) е сюита за пиано и четири ръце от френския композитор Клод Дебюси. Транскрибирана е многократно, като най-значима е оркестралната версия от колегата на Дебюси Анри Бюсер.

Сюитата, композирана от 1886 до 1889 година,[1] е изпълнена публично за първи път на 2 февруари 1889 от Дебюси и пианиста и издател Жак Дюран по време на събиране в парижки салон.[2] Възможно е да е била написана по молба, може би на Дюран, като композиция на нивото на опитни любители-пианисти, за което се съди по простотата на сюитата, която е в ярък контраст с модернистичните творби, които Дебюси композира по това време.[3]

Произведението, което в изпълнение продължава около 13 минути, [4] се състои от четири части, първите две от които са вдъхновени от поеми на Пол Верлен от стихосбирката му „Галантни празници“ (на френски: Fêtes galantes, 1869):

  1. En bateau (Sailing): Andantino
  2. Cortège (Retinue): Moderato
  3. Menuet: Moderato
  4. Ballet: Allegro giusto

Транскрипции[редактиране | редактиране на кода]

„Малката сюита“ е оркестрирана от колегата на Дебюси Анри Бюсер през 1907, и публиквана от „А. Дюран и Филс“. Транскрипцията на Бюсер изисква две флейти , два обоя , два кларнета, два фагота, два френски рога, два тромпета, тимпани, перкусии, (цимбали, тамбурина и триъгълник), арфа, и струнна секция.[4] Творбата е транскрибирана и да кланрени, за арфа, за духов оркестър, и за оркестър за камерни концерти.[3][5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Rowland, David. The Cambridge Companion to the Piano. Cambridge University Press, 1998. ISBN 978-0-521-47986-8. с. 173–. Посетен на 8 октомври 2012.
  2. Roger Nichols. The Life of Debussy. reprint. Т. 4. Cambridge University Press, 1998. ISBN 0521578876. с. 56.
  3. а б Fleming, Beth. Program Notes. // Symphony Silicon Valley. Посетен на 8 октомври 2012.
  4. а б Petite Suite. // Philpedia. Los Angeles Philharmonic. Посетен на 8 октомври 2012.
  5. Gerhart, Catherine. Annotated Bibliography of Double Wind Quintet Music. // Посетен на 23 януари 2014.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Petite Suite (Debussy)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.