Малкълм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Малкълм в средата)
Малкълм
Malcolm in the Middle
ЖанрСитком
Създател(и)Линууд Бумър
АктьориФранки Мюниц
Джейн Качмарек
Брайън Кранстън
Кристофър Кенеди Мастърсън
Джъстин Бърфийлд
Ерик Пър Съливан
Катрин Лойд Бърнс
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони7
Епизоди151
Продукция
Времетраене21 – 23 минути
Разпространение
ТВ каналFox
Излъчване9 януари 2000 г. – 14 май 2006 г.
Външни препратки
Страница в IMDb
Малкълм в Общомедия

„Малкълм“ (на английски: Malcolm in the Middle) е американски ситком по идея на Линууд Бумър и излъчен за пръв път по Fox от 2000 до 2006 г. Носител е на седем награди Еми.

Шоуто представя Франки Мюниц като Малкълм, третият по големина от четири, по-късно пет, а накрая шест деца в семейството. Най-големият, Франсис, е пратен във военно училище, оставяйки тримата си братя: Рийс, Малкълм и Дюи да живеят вкъщи. Малкълм е вторият по големина от тримата. Сериалът проследява Малкълм и ненормалния живот на семейството му.

Сериалът се различава от много други с това, че Малкълм разчупва стената между сцената и публиката и говори директно на зрителя. Сниман е само с една камера и не е използван нито запис на смеещи се хора, нито истинска публика в студио. Както повечето едночасови драми, този половинчасов сериал е сниман на кинолента. Шоуто бързо придобива широк зрителски интерес, започвайки с публика от 23 милиона за първия и 26 милиона за втория епизод.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

В началото са представени само четири деца. Петото дете, ново бебе, е представено в края на четвъртия сезон на шоуто, въпреки че полът му не се споменава преди пети сезон. Момчетата са от голям към малък: Франсис, Рийс, Малкълм, Дюи, и Джейми. В последния епизод Лоис открива, че е бременна с шесто дете. Франки Мюниц (Малкълм), Брайън Кранстън (Хал), Джъстин Бърфийлд (Рийс) и Ерик Пър Съливан (Дюи) са единствените актьори, които взимат участие във всеки епизод.

Главни герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Лоис (Джейн Качмарек) – тя е майката, неуравновесена по характер. Работи в местен супермаркет. Тя е била много мила с Френсис, но след като той е бил много лошо дете, тя става строга майка. Когато някое от децата ѝ я ядоса, тя го наказва, а ако е наистина сериозно, тя ги гони от къщи. И синовете, и съпругът ѝ се страхуват от нея, защото наказанията ѝ или не са най-обикновени, или са с голяма продължителност.
  • Хал (Брайън Кранстън) – е бащата, пада си по откачени неща. Той е леко „луд“. Когато някой от синовете му направи много, много голяма беля, той започва да говори на много странен език, който само Лоис разбира. Той обича Лоис много и винаги я подкрепя. Мрази работата си и не е ходил в петък от 15 г.
  • Франсис (Кристофър Кенеди Мастърсън) – първородното дете на Хал и Лоис. Френсис е едно от най-лошите деца, най-вече според Лоис. Винаги прави обратното на това, което му се казва. В началото е пратен във военно училище, но щом става пълнолетен, се маха и отива да работи в Аляска, където се оженва за Пиама, а накрая започва работа в ранчото „Грото“.
  • Рийс (Джъстин Бърфийлд) – той оспорва мястото на Френсис за най-лошо дете. Много се харесва на баба си, която е самото зло. Има гениални проблясъци, най-вече с разрушителен ефект. Джейми определено го бие по ум, но нищо чудно – Рийс не ходи на училище почти никога, но често тормози зубрачи и дребосъци.
  • Малкълм (Франки Мюниц) – най-умното от децата. За жалост той е егоистичен дърдорко и не разбира от изкуство, както брат си Дюи, а се тормози от това, че някой знае повече от него. Макар и умен, той също е голям пакостник. Прави си домашните, но това не му пречи да ужасява всички с делата си.
  • Дюи (Ерик Пър Съливан) – разбира много от изкуство. Пише мюзикъли, свири на пиано и е печелил купи заради своята музикалност. Има способности, но никой в семейството не му обръща внимание, ала той се смята за любимеца на всички.
  • Джейми (Джеймс и Лукас Родригес) – най-малкият в семейството. (сезони 4 – 7)
  • Катрин Лойд Бърнс (Карълайн Милър) – учителка в училището на Малкълм (сезони 1 – 2)

Второстепенни герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Крейг (Дейвид Антъни Хигинс) – Колега на Лоис в супермаркета, който е тайно влюбен в нея и понякога прави разни щури и откачени неща, за да я впечатли. За жалост мисленето не е най-силната му страна, поради което често става жертва на собствената си глупост.
  • Пиама (Еми Колигадо) – жената на Франсис. Ядосва се лесно и малко прилича на Лоис, когато е вбесена.
  • Ото (Кенет Марс) – управителят на ранчо „Грото“. Той е най-добрият управител на света, дава отпуски на всичките си служители. Женен е за Гретхен. Двамата почти никога не се карат, за разлика от Франсис и Пиама.
  • Гретхен (Меган Фей) – е жената на Ото.
  • Стиви (Крейг Ламар Трейлър) – Най-добрият приятел на Малкълм. Стиви има много проблеми, той е в инвалидна количка и има астма.
  • Айда (Клорис Лийчман) – злобната баба.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва излъчване по bTV. Там се излъчва до шести сезон.

По-късно започва повторно излъчване по Fox Life, където са и премиерите на седми сезон, всеки понеделник от 11:00 до 12:00. Повторенията са всеки делник от 19:00.

На 28 септември 2009 г. повторенията започват и по GTV, всеки делник от 18:00 с повторение от 14:00. На 1 октомври сериалът продължава по обновения bTV Comedy. На 2 юни 2012 г. започва повторно излъчване, всеки ден от 18:00 по три епизода с повторение от 13:30, както и от 03:00, а събота и неделя от 08:30.

През октомври 2012 г. започва излъчване по Fox.

В шести и седми сезон дублажът е на студио Александра Аудио. Ролите се озвучават от Лидия Вълкова, Даниела Йорданова, Любомир Младенов и Александър Воронов.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]