Малтийци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Малтийци
Maltin
Известни малтийци
Общ бройок. 740 000
По места Малта: 400 000
 Австралия: 153 805[1]
 Бразилия: 58 000
 САЩ: 50 691[2]
 Канада: 37 125[3]
 Великобритания: 30 178
 Ирландия: 285
 Гибралтар: 100
Езикмалтийски, английски
Религияхристияни (католици)
Малтийци в Общомедия

Малтийците (на малтийски: Maltin) са етническа група, съставляваща основна част от населението на островната държава Малта. Малтийската етническа група обединява, както населението на едоименния и най-голям остров от архипелага, така и Гозийците (на малтийски: Għawdxin), населяващи съседния Гозо. Най-голямата малтийска общност извън средиземноморския архипелаг живее в Австралия и наброява над 150 хил. души.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Мегалитният храмов комплекс Мнайдра, датиращ от четвъртото хилядолетие преди Христа.

Малтийците са вероятно потомци на някогашните финикийци, колонизирали Малта в древността. Смята се, че първите заселници са дошли на острова от Сицилия около 5200 г. пр. Хр. На островите се пазят следи от богата неолитна култура, като особено впечатляващи са запазените и до днес мегалитни структури (Мнайдра, Джгантия и др.). Финикийците колонизирали Малта преди около 3000 години. Финикийският език става основата за днешните малтийски език и култура. Малтийският също като финикийският се причислява към семитската езикова група.[4] Малтийците са попадали под властта на много народи: картагенци, римляни, византийци (395 – 870 г.), араби (870 – 1201 г.), нормани, всеки от които е допринесъл в някаква степен за съвременния облик на малтийската нация.

В по-късни времена Малта е завладявана от Наполеон Бонапарт, за отблъскването на когото помощ оказват англичаните. Малтийците отправят молба да станат част от Британска империя при условие, че монархът няма да предава островите на друга сила. Малта става официално английска колония с Парижкия договор от 1814 г. Такава и остава чак до 21 септември 1964 г., когато провъзгласява своята независимост.

Език[редактиране | редактиране на кода]

Малтийският е единственият семитски език, който се говори в Европа.[5] С течение на времето речниковият съства на малтийския се променя под влиянието на сицилианския, италианския, английския и в по-малка степен на френския език. Дори и днес се наблюдава навлизането на все повече заемки от английския.[5] Паралелно с това значителна част от населението на Малта е двуезична и говори малтийски и английски.[5] Това са и двата официални езици в страната. Третият най-популярен език сред малтийците е италианският, който губи официалния си статус през 1934 г., когато бива заменен от стандартния малтийски.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Културата на Малта е отражение на различни култури, които са влезли в контакт с Малтийските острови през вековете, включително съседните средиземноморски култури и културите на нациите, които са управлявали Малта за дълги периоди от време преди нейната независимост през 1964 г.

Културата на съвременна Малта е описана като „богат модел на традиции, вярвания и практики“, която е резултат от „дълъг процес на адаптиране, асимилация и кръстосано оплождане на вярвания и обичаи, извлечени от различни противоречиви източници“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Borg, Albert J. и др. Maltese. Routledge, 1997. ISBN 0415022436, 9780415022439. с. 12 – 14. Посетен на 5 май 2010.((en))

Бележки[редактиране | редактиране на кода]