Малц ликьор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Малц ликьор
(Malt liquor)
CountryClubShiner.jpg
Произход Флаг на Съединените американски щати САЩ
Тип бира лагер или ейл
Алк. съдържание 5,5 – 12 об.%

Малц ликьор (на английски: Malt liquor), е термин използван в Северна Америка, с който се обозначава както отделен американски стил бира, така и (в някои щати) въобще всяка силна бира с алкохолно съдържание над 5 об.%. В някои части на Канада понятието „малц ликьор“ (на френски: Liqueur de malt) се използва за обозначаване на всички малцови напитки като цяло.

История и характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Малц ликьорът е силна бира – лагер или ейл, с тъмнозлатист до кехлибарено-червен цвят. Докато типичната бира се прави предимно от ечемичен малц, вода и хмел, при малц ликьорите се използват и други по-евтини съставки, като царевица, ориз, или декстроза, както и други специални добавки. Използването на тези съставки, води до получаване на бири с по-високо алкохолно съдържание. Тези бири са склонни да бъдат малцови – т.е. леко сладки и не много горчиви.

Объркващото и непоследователно използване на термина „малц ликьор“ се дължи до голяма степен на различните разпоредби в американските закони за алкохолните напитки, действащи в различните щати. В някои щати, понятието „малц ликьор“ се отнася до всяка алкохолна напитка, направена от ферментирало зърно и вода; в тези щати дори безалкохолната бира може да се нарече и безалкохолен малц ликьор. В някои щати продукти с надпис „бира“ трябва да бъдат под определено алкохолно съдържание, като тези марки, които надвишават това количество, трябва да бъдат етикетирани като „малц ликьор“. Докато обикновената бира средно за САЩ е с алкохолно съдържание около 5 % об., малцовите ликьори варират обикновено от 6 до 9 % об.

Hurricane

Терминът „малц ликьор“ е документиран за първи път в Англия през 1690 г. като общ термин, обхващащ както бирата в стил лагер, така и ейловете. Първото споменаване на термина в Северна Америка се появява в патент, издаден от правителството на Канада на 6 юли 1842 г., до пивоварната G.Riley за „един по-добър метод за варене на ейл, бира, портер, и други малцови ликьори“.

Известни марки малц ликьори в САЩ са Colt 45, Сt.Ides, Mickey's, Steel Reserve, Hurricane, King Cobra и Olde English 800, но самия стил бира се появява за първи път през 1948 г., когато се появява марката „Clix“. Първата популярна марка малц ликьор в САЩ е „Country Club“, която е пусната на пазара през 1950 г. от пивоварната M. K. Goetz Brewing Company в Сейнт Джоузеф, щата Мисури.

Поради различните американски разпоредби, регулиращи пазара на бира в САЩ, много европейски бири, с по-високо съдържание на алкохол, са принудени също да се етикират като „малц ликьори“, за да се разпространяват на американския пазар – пр. „Löwenbräu Original“, „Carlsberg Elephant“, „Biere du Boucanier Red Ale“, „Samichlaus Bier“, които в родните си страни се етикират по различен начин.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]