Малък ракетен кораб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вляво и дясно: малки ракетни кораби от проекта 1234.1 („Штиль“ и „Мираж“), в центъра: малък ракетен кораб на въздушна възглавница от проекта 1239 („Самум“) на един от кейовете в Северния залив на Севастопол.

Малък ракетен кораб (съкратено МРК) – подклас ракетни кораби в съветската военноморска класификация. Заема мястото между ракетния катер и големия ракетен кораб. В страните от НАТО съветските МРК са класифицирани като корвети.

Появата в периода 1960-те – 1970-те години на класа малки ракетни кораби е обусловено от недостатъците на съветските ракетни катери от проектите 183-Р, 205 и 206-МР, а именно тяхното слабо артилерийско въоръжение, отсътствието на зенитно ракетен комплекс за самоотбрана[1] и неудовлетворителната мореходност.

Първата голяма серия на съветски малки ракетни кораби са малките ракетни кораби от проекта 1234 (17 единици в базов вариант и 10 в експортно изпълнение), след тях, в 1978 – 1992 години влиза в строй серия от 19 МРК на проекта 1234.1 с усилено артилерийско въоръжение и един кораб от проекта 1234.7 с усилено противокорабно въоръжение. В 1980-те години са разработени нови проекти за кораби от този клас – МРК на въздушна възглавница от проект 1239 и МРК проект 1240.

По мнение на Ю. В. Апальков, след влизането в състава на ВМС на СССР на големи ракетни катери – проекта 1241 със 76 mm артилерийска установка, практически съизмерими по своите размери с малките ракетни кораби на проекта 1234, двата подкласа – малки ракетни кораби и ракетни катери практически се сливат в единен клас бойни кораби[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Апальков Ю. В. Корабли ВМФ СССР. Справочник. Т. 2. Ударные корабли. Часть 2. Малые ракетные корабли и катера. – СПб.: Галея Принт, 2004. – C. 5. ISBN 5-8172-0087-2

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Малый ракетный корабль“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​