Мамерк Емилий Скавър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Марк Емилий Скавър.

Мамерк Емилий Скавър
римски политик
Роден: 1 век пр.н.е.
Починал: 34 г.

Мамерк Емилий Скавър (на латински: Mamercus Aemilius Scaurus; † 34 г.) е римски сенатор, поет и оратор по времето на император Тиберий.

Произлиза от клон Скавър на фамилията Емилии. Син е на Марк Емилий Скавър, който участва в битката при Акциум (31 пр.н.е.) на страната на Марк Антоний.

Внук е на Марк Емилий Скавър Млади (претор 56 пр.н.е.) и Муция Терция. Правнук е на Марк Емилий Скавър Старши (консул 115 пр.н.е.) и Цецилия Метела Далматика.

В първи брак е женен с Емилия Лепида, дъщеря на Лепид Младши и потомка на Сула и Помпей и двамата имат една дъщеря (или син). Съпругата му е била преди това до 20 г. омъжена за Публий Сулпиций Квириний и изгонена за изневяра. Защитавана е от брат ѝ Маний Емилий Лепид (консул 11 г.). Скавър се развежда с нея, когато през 22 г. тя е заточена, заради убийство чрез отравяне на първия ѝ мъж Квириний, доказано от нейните роби чрез измъчване.

Скавър се жени след това за Секстия, вдовицата на полубрат му Луций Корнелий Сула (консул 5 пр.н.е.).

През 21 г. става суфектконсул. През 32 г. е обвинен поради maiestas с други за смъкването на Луций Елий Сеян, но Тиберий се отказва от процес. След две години отново е обвинен поради издадени верси в негова Трагедия, които преторианският префект Квинт Невий Корд Суторий Макрон разбира като обида на императора. Обвинителите му Корнелий и Сервилий обръщат това в магьостничество и брачна изневяра с някоя Ливия (вероятно с Юлия Ливия).

Скавър и съпругата му се самоубиват през 34 г., така и фамилията изчезва.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Paul von Rohden, RE:Aemilius 139
  • Steven H. Rutledge, Imperial inquisitions. Prosecutors and informants from Tiberius to Domitian, London, 2001, ISBN = 0-415-23700-9, S. 186–188

Източници[редактиране | редактиране на кода]