Мамору Мори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мамору Мори
毛利衛
японски астронавт
Mamoru Mohri portrait.jpg
Информация
Роден 29 януари 1948
Юичи, о. Хокайдо, Япония
Националност японец
Друга професия инженер-химик
Престой в космоса 19 денонощия, 4 часа, 9 минути
Селекция Група NASDA-1 (1985)
Мисии STS-47, STS-99
Емблема на мисията Sts-47-patch.pngSts-99-patch.png
Пенсиониране 31 декември 2000
Мамору Мори
毛利衛
в Общомедия


Мамору „Марк“ Мори (на японски: 毛利衛) е японски учен, бивш NASDA астронавт, и ветеран от два полета с космическата совалка, втори японец в космоса.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 29 януари 1948 г. в Йочи, о. Хокайдо, Япония. Мори получава магистърска степен по химия от Университета в Хокайдо (Hokkaido University) и докторска от Flinders University в Аделейд, Южна Австралия, през 1976 г.

Повечето от научната работа на М. Мори е в областта на материалознанието и науката за вакуума. От 1975 до 1985, Мори е член на факултета по ядрено инженерство на Университета в Хокайдо, където работи върху проекти, свързани с ядрения синтез.

Мори е избран от Японската космическа агенция НАСДА (NASDA), днес JAXA да се обучава за специалист по полезни товари на мисии на американската совалка, свързани с японски полезни товари. Той лети на първата си мисия през 1992 г. на борда на совалката "Индевър", мисия STS-47. По време на тази мисия е главен специалист на полезния товар на совалката – лабораторията за микрогравитация Spacelab-J. Това е първият и единствен полет на японската лаборатория в космоса.

Мамору Мори прави втори полет отново на борда на совалката „Индевър“, мисия STS-99 през 2000 г. Това е последният „соло“ полет на совалката. Всички следващи стартове на „Индевър“ са до МКС.

От 2007 г. Мамору Мори е изпълнителен директор на Miraikan - Националния музей за бъдещи научни изследвания и иновации (National Museum of Emerging Science and Innovation) в Токио.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]