Манастири на острова в Янинското езеро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Безименният остров на янинското езеро е приютил немалка част от османската балканска история.

Манастирите на безименния остров в Янинското езеро са третата по големина манастирска община в Гърция след Света гора и Метеора. Янинското монашеско братство обитава седем манастира.[1]

Двата най-стари византийски манастира са „Свети Николай Филантропинов“ и „Свети Николай Стратигопулов“ (Дилиу), като Филантропиновият е най-старият и първенстващ измежду тях. Тези два манастира са основани от две византийски аристократични семейства, напуснали Константинопол след превземането му от кръстоносците през 1204 г. и установили се в Епирското деспотство.

През XVI век монашеската общност на острова процъфтява, което води до основаването на още два манастира – посветени на Свети Николай (по-късно преименован и посветен на Богородица като „Света Богородица Милосърдна“) и „Преображение Господне“.

През XVII век са издигнати на най-високата част на острова още три манастира – посветени на „Свети Илия“, „Свети Йоан Предтеча“ и „Свети Панталеймон“.

До средата на XVIII век тези манастири са важен образователен център, превръщайки Янина в център на Новогръцкото просвещение.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]