Свети Йоан Предтеча Капсенски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Манастир Капса)
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Свети Йоан Предтеча Капсенски“
Μονή Καψά
Kapsa Monastery overview, August 2016.jpg
Изглед към манастира
Greece relief location map.jpg
35.0207° с. ш. 26.0517° и. д.
„Свети Йоан Предтеча Капсенски“
Местоположение в Гърция
Вид на храма православен манастир
Страна Flag of Greece.svg Гърция
Населено място Крит
Вероизповедание Църква на Крит
Време на изграждане 15 век
Съвременно състояние запазен и действащ
„Свети Йоан Предтеча Капсенски“ в Общомедия

„Свети Йоан Предтеча Капсенски“ (на гръцки: Μονή Καψά) е гръцки православен мъжки манастир в югоизточната част на остров Крит. Построен е на стръмен скалист склон близо до ждрелото Периволакия, откъдето се открива живописна гледка към Либийско море. Отдалечен е на 7 km от село Макри Ялос и на 37 km от град Сития.

Точната година на основаването на манастира не е известна, но вероятно това е станало през XV в. През 1471 г. е разрушен от пирати, след което е изоставен за няколко столетия. През 1841 г. е възстановен от един отшелник на име Янис Геронтоянис, който прекарва последните години от живота си в близка пещера малко над самия манастир.[1] Самият Геронтоянис е роден през 1799 г. в полуразрушения тогава манастир. В младостта си той не е ревностен християнин, а е буен и своенравен и често използва околността и самия манастир, за да се крие от турците. След като се оженва, му се раждат три дъщери и син. Обратът в живота му се случва след като една неделя отива с жена си да търгува из съседните села, а децата му остават сами. Случва се нещастие и една от дъщерите му изгаря в пожар. В тази трагедия Геронтоянис вижда знак и наказание за грешния му досегашен живот и това променя съдбата му. Той посвещава остатъка от живота си на благородни каузи и на възстановяването на манастира.[2] Геронтоянис умира на 6 август 1874 г. и е погребан от неговия внук, който става игумен на манастира, а тялото на отшелника оттогава се пази в сребърна гробница в манастирската църква.

Манастирът Капса празнува своя празник всяка година на 29 август.[3]

Манастирът е метох на Топленския манастир.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Nikolaos I. Papadakis. Yerondoyannis and the holy mostary of Moni Kapsa Sitia — Crete. Aghios Nikolaos. Crete. 1985
  2. Kapsa Monastery or Monastery of Agios Ioannis Kapsa
  3. [http://dowego.ru/mesta/gretsiya-nemnogo-istorii/krit-gretsiya-nemnogo-istorii/monastyr-kapsa/ Монастырь Капса Источник: http://dowego.ru/mesta/gretsiya-nemnogo-istorii/krit-gretsiya-nemnogo-istorii/monastyr-kapsa/ Блог о самостоятельных путешествиях по Криту и не только - http://dowego.ru/]