Манастир на Комнините

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Манастир на Комнините
Μονή Κομνηνείου
Greece relief location map.jpg
39.8583° с. ш. 22.74° и. д.
Манастир на Комнините
Местоположение в Гърция
Вид на храма православен манастир
Страна Flag of Greece.svg Гърция
Населено място Стамио
Вероизповедание Вселенска патриаршия
Епархия Лариска и Тирнавска
Архитектурен стил византийски
Време на изграждане управление на Комнините
Съвременен статут действащ
Съвременно състояние запазен

Манастирът на Комнините се намира край село Стамио, дем Агия, ном Лариса, в близост до устието на Пеней, т.нар. олимпийска ривиера, Платамон и Македония. Номинално се числи към Тесалия. Изграден е в близост до морския бряг на 170 m надморска височина. По местоположението си в североизточните поли на Оса и източно от темпейската долина, е по-скоро в Македония, отколкото в Тесалия.

Посветен е на Успение Богородично и Свети Димитър. На мястото му е имало древно езическо светилище – капище. Изграждането му се свързва с управлението на император Алексий I Комнин, баща на Анна Комнина. Съществува предание, че първата църква на мястото е издигната при Юстиниан Велики, но това предание не се подкрепя от откритите засега на мястото артефакти. Манастирът е посетен през 1859 г. от Порфирий Успенски, който отбелязва че монасите му показали евангелието на Ахил Лариски на пергамент и украсено със златни миниатюри. Това евангелие било предложено на Успенски за закупуване на цена 4000 пиастра. По това време, манастирът се намирал на османска територия и бил подчинен на платамонския, а не на лариския и еласонски епископ.

Днешният съвременен и модерен манастир е подигнат по-ниско от мястото където се намира параклиса му в планината. Според османски данни, през втората половина на XVI век в стария манастир около параклиса живеели 300 монаси. През XIX век манастирът пострадва неколкократно, като на два пъти е изцяло опожаряван – през 1821 и 1868 години.

На Балканите единствения друг манастир, който преданията свързват предимно с управлението на Комнините е Границкия манастир.

Източници[редактиране | редактиране на кода]