Мандала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Част от серията статии за
Будизъм
BuddhaTwang.jpg
Портал Будизъм
История на Будизма
Основни фигури
Буда Шакямуни
Нагарджуна · Падмасамбхава
Архат · Пратекабуда
Бодхисатва
Будизъм по страна и регион
Южен, източен и северен будизъм
Тибетски будизъм
Школи
Тхеравада · Махаяна
Мадхямака · Йогачара
Дзен · Тендай · Шингон
Ваджраяна
Нингма · Кагю · Шангпа Кагю · Сакя
Кадам · Джонанг · Бодонг · Гелуг
Текстове и основни понятия
Дхарма · Трипитака
Палийски канон
Тибетски Будистки Канон
Четирите благородни
истини
· Убежище
Медитация · Трикая
Сангха · Ступа

Мандала (Санскрит: मण्डल „същина“ + „има“ или „съдържа“, също се превежда като „кръг-обиколка“ или „завършване“, отговарящо на тибетския термин дкил кхор и двете означават концентрична диаграма, която има духовно или ритуално значение в Будизма и в Индуизма. Първоначално терминът се появява в Риг Веда, а след това – в различни Индийски религии, особено в Будизма.

В днешно време освен в източните религии, мандалите са широко използвани също така в ню ейдж, психологията и арт терапията.

Мандалите в Будистката практика[редактиране | редактиране на кода]

Във Ваджраяна понятието Мандала има няколко значения:

  • картинно изображение на енергийното поле на Будите, което възниква от безграничните възможности на пространството. То би могло да бъде тханка, а за изобразяване на енергийните полета като част от тантрическите практики и ритуали се изработват сложни пясъчни мандали – дори от стрити на прах скъпоценни и полускъпоценни камъни.
  • енергийното поле на умствената представа за вселена пълна със скъпоценности, която се подарява на Будите като част от някои практики.
  • метален диск, който се използва за Мандала приношенията

Мандалите в психологията[редактиране | редактиране на кода]

Психотерапевтът Карл Густав Юнг забелязал, че когато се намират пред избор, вземайки важно за себе си решение, неговите пациенти неволно започват да чертаят на всичко, което има попадне под ръка. Юнг бил заинтригуван от загадъчните кръгове и сам започнал да рисува мандали, за което си отделил специална тетрадка, впоследствие известна като „Червена книга“.

Благодарение на него се появили психотерапевтични техники - мандалодиагностика и мандалотерапия, които психолозите и арт терапевтите използват в своята работа. Техниките помагат на човек да направи пътешествие вътре в себе си.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Mandala“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.