Мандаринка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мандаринка
Aix galericulata (Male), Richmond Park, UK - May 2013.jpg
мандаринка
Female mandarin duck.png
мандаринка
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Anseriformes Гъскоподобни
семейство: Anatidae Патицови
род: Aix Горски патици
вид: А. galericulata Мандаринка
Научно наименование
Уикивидове Aix galericulata
Linnaeus, 1758 г.
Мандаринка в Общомедия

Мандаринката (Aix galericulata) е птица от разред Гъскоподобни (Anseriformes), семейство Патицови (Anatidae). Названието на вида идва от административна длъжност в средновековен Китай, чиито изпълнители се обличали пищно и многоцветно. Мандаринката е сред най-дребните представители на разред Гъскоподобни. Тежи между 400 и 700 грама. Интересна особеност е, че мандаринките не крякат, а свистят и шиптят.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Мъжка и женска мандаринка в Мартин Миър, Ланкашър, Англия

Мандаринката е повсевместно разпространена в Европа и Азия, но е с много ниска плътност на популацията. Борят се две противоречиви тенденции, от една страна броят ѝ в традиционните ѝ местообитания се съкръщава вследствие на лова и стопанската дейност на човека, но от друга голям брой птици се размножават и живеят в полудомашно състояние, попълвайки по този алтернативен начин числеността на вида. В България се среща в диво състояние в близост до Черноморското крайбрежие и река Дунав. Тя е рядък за наблюдение вид.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Оттук за име на рода се използва понякога горски или дървесни патици. Полетът ѝ притежава висока маневреност и характерното за него е, че в случай на уплаха излита вертикално нагоре, което е непостижимо за повечето от останалите птици от разред Гъскоподобни. По отношение на храненето е всеядна, но като цяло предпочита растителна храна.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Малко на мандаринка

При мандаринката силно изразен е половият диморфизъм. Мъжката е красиво оцветена за разлика от женската, която е почти незабележима с маскировъчното си кафеникаво оперение. Гнезди като правило в дупки на дърветата на височина от порядъка на десетина метра. Женската снася от 5 до 10 бели яйца, които мъти в продължение на 28 – 30 дни. Още с излюпването си малките, насърчавани от майката, изскачат от гнездото, което често е на значителна височина, и използвайки недоразвитите си криле и ципи на краката, омекотяват падането. Малките са изключително издръжливи и подвижни, плуват отлично, при заплаха се гмуркат и задържат успешно под водата. Хранят се много и практически с всичко, което могат да открият във водата и много бързо се развиват.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Мандаринката е отглеждана над един век като декоративна птица в домашно или полудомашно състояние. При домашно отглеждане се чувства и разможава добре, не е придирчива към храната, издържа на сравнително хладен климат.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. BirdLife International. Aix galericulata. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 3.1. International Union for Conservation of Nature, 2016. Посетен на 25 декември 2016. (на английски)