Манджоу-Го

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Манджоу-Го
大滿洲帝國
— марионетна държава на Япония —
1932 – 1945
Знаме
Знаме
      
Герб
Герб
Manchukuo map.png
Континент Азия
Столица Чанчун
Eзици
Официални японски, мандарин
Неофициални монголски, манчу
Религия шинтоизъм
Форма на управление дуалистична монархия
Династия Цин
Върховен глава
1932 – 1934 Пу И
Император
1934 – 1945 Пу И
История Втора световна война
Население
Преброяване 30 880 000
Валута юан
Предшественик
Република Китай Република Китай
Наследник
Република Китай Република Китай
Днес част от Флаг на Китай Китай
Манджоу-Го в Общомедия

Манджоу-Го (китайски традиционен: 滿洲國, опростен: 满洲国, пинин: Mǎnzhōuguó, в превод: Държавата Манджурия) е марионетна държава, създадена от Япония в китайската област Манджурия, която просъществува от 1 март 1932 до 15 август 1945 г. Начело на Манджоугуо застава Пу И, който е обявен първоначално за президент, а после (1934) за император на новата държава.

Предпоставки[редактиране | редактиране на кода]

След първата японско-китайска война Япония спечелва Корея за своя зона на влияние. Това насочва бедната на суровини Япония към суровините източници на съседната на Корея и китайската област Манджурия. До 1900 г. Манджурия е заета от Русия, което става и причина за все по-голямо напрежение между двете страни. След победата на японската армия в Руско-японската война (1903-1905) Русия е принудена да напусне Манджурия и областта става отново владение на Китай. Междувременно Япония засилва своето влияние в Северен Китай, построявайки южноманджурската железница с цел да транспортира суровини за Корея и оттам с кораби до Япония.

В резултат от Световната икономическа криза от края на 1920-те години много японски военни виждат решаване на икономическите проблеми на страната си в експанзия към богатата на суровини Манджурия. През 1931 г. японската армия провокира военен инцидент в областта и за кратко време окупира северната китайска провинция. Това и поставя началото на сателитната държава Манджоугуо.

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Карта на Манджоу-Го от 1939

Японската политика към областта е насочена към пълна икономическа експлоатация на богатствата на страната. Провежда се политика на "японизиране" – за държавна религия е наложен шинтоизмът, а японският език става официален. Наред с това се полагат усилия да се подобри инфраструктурата на областта. Тук за първи път се изпробват високоскоростните влакове, на този етап без голям успех. Японските военни правят опити с химическо и биологическо оръжие.

През 1938-1939 г. се стига до въоръжени конфликти на граничната линия между Манджоугуо и СССР. Причина за това са опитите на японците за териториално разширение на своите владения и в северна посока. СССР успява да отблъсне нападенията.

В годините на Втората световна война между Манджоугуо и България са установени дипломатически връзки.

Прекратяване на съществуването на държавата[редактиране | редактиране на кода]

През 1945 г. Манджоу-Го е завлядано от съветската Червена армия. На следвашата година областта е върната на Китай.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]