Мрачните приключения на Били и Манди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Манди)
Мрачните приключения на Били и Манди
The Grim Adventures of Billy & Mandy
ЖанрКомедия
Фентъзи
ФорматАнимация
Създател(и)Максуел Атомс
АктьориРичард Стивън Хорвиц
Грей ДеЛайл
Грег Ийгълс
Ванеса Маршъл
Джейн Кар
Рейчъл Макфарлън
Дженифър Хейл
Дий Брадли Бейкър
Фил Ламар
Максуел Атомс
Дийдрик Бейдър
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони7
Епизоди78 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителен продуцентМаксуел Атомс
Продуцент(и)Луи Джей Чък
Времетраене22 минути
Разпространение
ТВ каналКартун Нетуърк
Излъчване24 август 2001 г. – 11 ноември 2007 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Мрачните приключения на Били и Манди в Общомедия

„Мрачните приключения на Били и Манди“ (на английски: The Grim Adventures of Billy & Mandy) е анимационен сериал, по идея Максуел Атомс. Дебютира през 2001 г., като Грим и Зъл (2-та сериала Били и Манди и Зъл Кон Карне) по Картун Нетуърк. През 2003 г. „Били и Манди“ и „Зъл Кон Карне“ стават отделни сериали.

Главните герои са твърдоглавото момче Били, умното и цинично момиче Аманда „Менди“ и скелетът магьосник Грим Рийпър. Други герои във филмчето са умния, но страхлив приятел на Били, Ъруин, който е 1/4 мумия, 1/4 вампир и 1/2 човек; Хос Делгадо, мускулест и дългокос мъж с оръжие на едната ръка, който се бори с духове, и Спърг, местния хулиган, който тормози всички. Те живеят в измислен град в Америка на име Ендсвил.

От третия сезон генерал Скар става герой и в Били и Манди, като съсед на Били. Направени са и 2 филма – "Billy and Mandy's Big Boogey Adventure" (30 март 2007 г.) и "Wrath of the Spider Queen" (6 юли 2007 г.).

През 2007 има нов сезон на сериала в чест на Хелоуин и на 11 ноември 2007 г. сериалът прикючва. През 2007 г. от "Midway Games" правят игра по сериала, който е само за конзоли. Били е озвучаван от Ричард Хорвитз, Грим и Спърг - от Грег Ийгълс, Манди - Грей ДеЛайл. Излъчва се и по канадският канал Телетун. Сериалът стартира на 21.09.2002 г. по Европейския CN.

Ъндърфист[редактиране | редактиране на кода]

На 12 октомври 2008 г. е излъчен филм-пародия на сериала, наречен „Ъндърфист“, в който главните герои не са Грим, Били и Манди, а Ъруин, Хос Делгадо, Джеф Паякът, Фред Фредбургер и Генерал Скар. Някои от героите малко са се променили, например на Хос му е малко побеляла косата, а Скар има брада и мустаци.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]