Направо към съдържанието

Мантиест павиан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мантиест павиан
♀ Мантиест павиан
Мантиест павиан
♂ Мантиест павиан
Мантиест павиан
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
разред:Eotetrapodiformes
(без ранг):Стегоцефали (Stegocephalia)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
(без ранг):Зверозъби влечуги (†Theriodontia)
клас:Бозайници (Mammalia)
(без ранг):Еутерии (Eutheria)
разред:Примати (Primates)
семейство:Коткоподобни маймуни (Cercopithecidae)
род:Павиани (Papio)
вид:Мантиест павиан (P. hamadryas)
Научно наименование
(Linnaeus, 1758)
Разпространение
Мантиест павиан в Общомедия
[ редактиране ]

Мантиестия павиан (Papio hamadryas) или наричан още хамадриада е вид примат от семейството на Коткоподобните маймуни. Това е и вида павиан с най-северно разпространение, обитаващ Сомалийския полуостров и югозападните части на Арабския полуостров. Тези региони осигуряват значително преимущество за оцеляване поради практическата липса на естествени неприятели, докато останалите представители на рода, срещащи се в Централна и Южна Африка са изложени на по-масивен естествен отбор в борбата за оцеляване. Мантиестия павиан е свещено животно в Древния Египет.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Мъжките и женските се различават по размери и цвета на козината.

Мъжките мантиести павиани са с размери до 80 cm на дължина и достигат на тегло между 20 и 30 kg [2]. Женските индивиди са значително по-малки на размери — до 40 – 45 cm и достигат на тегло между 10 и 15 kg [2]. Опашката е дълга между 40 и 60 cm и завършва с малък кичур. Малките са с по-тъмно оцветяване, което избледнява при напредване във възрастта.

Освен големите различия в размерите между половете, полов диморфизъм се наблюдава и при окраската на тялото. Козината на мъжките е сребристобяла, докато женските са с кафеникав оттенък. Мъжките притежават и буйна грива (или мантия), докато при женските екземпляри грива практически отстъства. Лицето на мантиестите павиани е с различен цвят — от червено, до жълтокафяво или тъмнокафяво.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Областта на разпространение на мантиестия павиан се простира в териториите около Червено море в Еритрея, Етиопия и Сомалия, както и в югозападните части на Арабския полуостров в страните Йемен и Саудитска Арабия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Papio hamadryas (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
  2. а б Sacred Baboon (Papio hamadryas) // World Association of Zoos and Acquariums. Архивиран от оригинала на 2015-07-21. Посетен на юли 2011.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]