Мантиест павиан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Мантиест павиан
Baviaan2.JPG
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Primates Примати
семейство: Cercopithecidae Коткоподобни маймуни
род: Papio Павиани
вид: Papio
hamadryas
Мантиест
павиан
Научно наименование
Уикивидове Papio hamadryas
Linnaeus, 1758[2][3]
Разпространение
Hamadryas Baboon area.png
мантиест павиан в Общомедия

Мантиестия павиан (Papio hamadryas) или наричан още хамадриада е вид примат от семейството на Коткоподобните маймуни. Това е и вида павиан с най-северно разпространение, обитаващ Сомалийския полуостров и югозападните части на Арабския полуостров. Тези региони осигуряват значително преимущество за оцеляване поради практическата липса на естествени неприятели, докато останалите представители на рода, срещащи се в Централна и Южна Африка са изложени на по-масивен естествен отбор в борбата за оцеляване. Мантиестия павиан е свещено животно в Древния Египет.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Мъжките и женските се различават по размери и цвета на козината.

Мъжките мантиести павиани са с размери до 80 cm на дължина и достигат на тегло между 20 и 30 kg [4]. Женските индивиди са значително по-малки на размери — до 40 - 45 cm и достигат на тегло между 10 и 15 kg [4]. Опашката е дълга между 40 и 60 cm и завършва с малък кичур. Малките са с по-тъмно оцветяване, което избледнява при напредване във възрастта.

Освен големите различия в размерите между половете, полов диморфизъм се наблюдава и при окраската на тялото. Козината на мъжките е сребристобяла, докато женските са с кафеникав отенък. Мъжките притежават и буйна грива (или мантия), докато при женските екземпляри грива практически отстъства. Лицето на мантиестите павиани е с различен цвят — от червено, до жълтокафяво или тъмнокафяво.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Областта на разпространение на мантиестия павиан се простира в териториите около Червено море в Еритрея, Етиопия и Сомалия, както и в югозападните части на Арабския полуостров в страните Йемен и Саудитска Арабия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Gippoliti, S. & Ehardt, T.. Papio hamadryas. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 4 January 2009.
  2. указано в: Mammal Species of the World, дата на проверка: 18 септември 2015
  3. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 22 юни 2000, дата на проверка: 19 септември 2013
  4. а б Sacred Baboon (Papio hamadryas). // World Association of Zoos and Acquariums. Посетен на юли 2011.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]