Мануил Комнин (Епир)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други личности с името Мануил Комнин.

Мануил Комнин
деспот на Епир
Trachy of Manuel Komnenos Doukas.jpg
Управление 1230-1241
Наследил Теодор Комнин
Наследник Михаил II Комнин
Лични данни
Роден
около 1187 г.
Починал
1241 г. (54 г.)
Други титли велик домесник
Семейство
Потомци Елена Комнина Дукина
Мануил Комнин в Общомедия

Мануил Комнин Дука (гръцки:Μανουήλ Κομνηνός Δούκα) е деспот на Епир и Тесалия в периода 1230-1241.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Дълго Мануил остава под сянката на своя брат Теодор Комнин. Цар Иван Асен II решава, че за да затвърди позициите си към т. нар. Солунска империя трябва да сключи династичен брак. Ето защо той обявява годежа на Мануил и дъщеря си Мария Асенина Комнина.[1]

По-късно обаче той се сближава с Латинската империя, като уж сгодява другата си дъщеря Елена за малолетния император Балдуин II. И по този начин Иван Асен II се добира до поста регент на Латинската империя. Всъщност това се оказва слух, но въпреки това се поражда конфликт между Теодор Комнин и царя.

В Клокотнишкото сражение обаче Епирското деспотство е разбито от съвсем малки части на Иван Асен и самият Теодор Комнин е пленен.

Мануил бързо се оттегля в остатъците от Епирското деспотство и оттам управлява и Тесалия. Последиците от войната между Теодор Комнин и Иван Асен е катастрофална за Епирското деспотство. По-голямата част от армията на Мануил е разбита, а територията на държавата му е смалена само до Южна Гърция. Той е и пълен васал на Иван Асен II.

Като васал на бълагрския цар през 1235г. Мануил Комнин участва в съвместната обсада на Константинопол от Иван Асен II и никейския император Йоан Дука Ватаци.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

От брака си с Мария Асенина Комнина Мануил има дъщеря Елена Комнина Дукина, омъжена за Вилхем да Верона (Guglielmo I da Verona), тетрарх на гръцкия остров Евбея (Негропонте)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Успенский Ф. И. История Византийской Империи. Том 5. Глава III. Эпирское государство в XIII в. – 2002
     Портал „Македония“         Портал „Македония