Ман Рей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ман Рей
американски фотограф
Ман Рей 
Роден: 27 август 1890 г.
Починал: 18 ноември 1976 г. (86 г.)

Ман Рей (на английски: Man Ray, Emmanuel Radnitzky, Rudzitsky, 27 август 1890 – 18 ноември 1976 ) е американски фотограф, един от най-известните представители на художествената фотография в света.

Завършва Академията за изящни изкуства в Ню Йорк. Кариерата му започва като топограф и графичен дизайнер. През 1911 г. се занимава с живопис и скулптура и поддържа тесни връзки с европейския авангард. Четири години по-късно вече работи като фотограф на свободна практика. През 1917 г. става един от основателите на нюйоркската група на дадаистите.

През 1921 г. заминава за Париж, където работи като професионален моден и портретен фотограф и става известен със снимките си на известни личности като Анри Бретон, Джеймс Джойс, Арнолд Шьонберг, Бранкузи, Пикасо, Матис и други.

През 1940 г. се връща в Съединените щати и се установява в Холивуд, където преподава живопис и фотография. През 1951 г. се завръща в Париж и остава там до смъртта си.

Ман Рей се смята за един от пионерите на съвременната фотография. Заедно с Лий Милър разработва процеса на соларизация и го използва предимно в портрети, но и също и в актова фотография. Неговите „рейографии“ имат съществен принос за развитието на фотографията без фотоапарат.