Маргарет Браун

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Маргарет Браун (родена Тобин), посмъртно известна като „Непотопяемата Моли Браун“, е американска социалистка, филантроп и активист. Тя неуспешно насърчава екипажа в спасителната лодка № 6 да се върне в полето за отломки от потъването на Титаник през 1912 г., за да търси оцелели.[1] Приживе нейните приятели я наричат ​​„Маги“, но дори до нейната смърт некролозите я наричат ​​„Непотопяемата Моли Браун“.[2]

Маргарет Браун
Margaret Brown
Родена
Маргарет Тобин
Починала
ПогребанаСАЩ

Етносамериканци
Религиякатолицизъм
НационалностСАЩ
Работиласоциалист, активист, филантроп
ПсевдонимМоли Браун, Непотопяемата Моли Браун
Семейство
БащаДжон Тобин
МайкаЙохана Колинс
СъпругДжеймс Джосеф Браун
(ж.1886 до 1909; раздяла)
Деца2
Маргарет Браун в Общомедия

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Маргарет Тобин е родена в болница в близост до река Мисисипи в Ханибал, Мисури. Родителите ѝ са ирландски католически имигранти Джон Тобин (1821 г. – 1899 г.) и Йохана Тобин (род. Колинс) (1825 г. – 1905 г.). Нейни братя и сестри били Даниел Тобин (роден 1863 г.), Майкъл Тобин (роден 1866 г.), Уилям Тобин (роден 1869 г.) и Хелън Тобин (роден 1871 г.). И двамата родители на Маргарет били овдовели като млади хора. Браун имала две полусестри: Софи Бриджит Тобин (родена през 1856 г.) от първия брак на баща си и Мери Ан Колинс (родена през 1857 г.) от първия брак на майка си. На 18-годишна възраст Маргарет се премества в Лидвил, Колорадо, заедно със своите братя и сестри Даниел, Мери и съпруга на Мери, Ан Джон Ландриган. Маргарет и брат ѝ Даниел. Тя си намерила работа в магазин.[3]

Брак[редактиране | редактиране на кода]

В Ледвил тя се запознава и се жени за Джеймс Браун (1854 – 1922), с прякор „Джей Джей.“. Той не бил богат човек, но тя се омъжила за него от любов.

Самата тя казва:

Исках богат мъж, но обичах Джим. Джим беше толкова беден, колкото и ние, и нямаше по-добри шансове в живота. В онези дни се борих усилено със себе си. Обичах Джим, но той беше беден. Накрая реших, че ще ми е по-добре с беден човек, когото обичам, отколкото с богат човек, чиито пари ме биха привлекли. Така се ожених за Джим Браун.

Маргарет и Джим сключили брак в църквата „Благовещение на Лидвил“ на 1 септември 1886 г.[3] Те имали две деца: Лорънс Палмър Браун (1887 – 1949), известен като Лари, и Катрин Елън Браун (1889 – 1969), известна като Хелън.

След 23 години брак, подписват споразумение за раздяла през 1909 г. Те продължили да общуват и да се грижат за децата им. Споразумението дава на Маргарет паричен сетълмент.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Фамилия Браун придобива огромно богатство през 1893 г. когато, благодарение усилията на Джей в областта на минното инженерство, той получава значителна сума от мината, в която работи по това време. Нещо повече, Браун придобива значителен дял акции и място в компанията.

През 1894 г. семейство Браун закупува голяма къща в Денвър. Социалният им живот все повече се развива, те присъстват често на множество събития от различен характер.[4]

Титаник[редактиране | редактиране на кода]

Браун прекарва първите месеци от 1912 г. в пътуване в Париж, там посещава дъщеря си, докато не получава вест от Денвър, че най-голямото ѝ внуче Лорънс Палмър Браун-младши е сериозно болен. Тя незабавно резервира пасаж на първия наличен лайнер, заминаващ за Ню Йорк, Титаник. Първоначално дъщеря ѝ Хелън искала да я придружи, но после решава да остане в Париж, където учи. Браун била пътник от първа класа на борда. Успява да се качи на спасителна лодка номер 6. Когато оцелелите пътници са прибрани от кораба „Карпатия“, Маргарет прави списъци на оцелелите, търси храна и одеяла за пострадалите. Тя организира комитет за набиране на средства и оказване на психологическа помощ за оцелелите при бедствия. За своите заслуги Маргарет е наградена с Орден на Почетния легион и получава прякора непотопяемата Моли Браун.[5]

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Браун умира от мозъчен тумор на 26 октомври 1932 г. в хотел в Ню Йорк. Маргарет била погребана до Джеймс Браун.[6]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Titanic: A Night Remembered, Stephanie L. Barczewski, 2004, page 30.
  2. United Press, Quiet Services Held for 'Unsinkable Mrs. Brown', The San Bernardino Daily Sun, San Bernardino, California, Tuesday November 1, 1932, Volume 39, Section 1, Page 2.
  3. а б Harper, Kimberly. "Margaret Tobin Brown (1867 – 1932)". State Historical Society of Missouri. Посетен на 27 октомври 2013 г.
  4. www.edna.bg
  5. ponichka.com
  6. www.encyclopedia-titanica.org