Маргарет Ръдърфорд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Маргарет Ръдърфорд
Margaret Rutherford
британска актриса
Родена
Маргарет Тейлър Ръдърфорд-Бен
Починала
22 май 1972 г. (80 г.)

Националност Великобритания
 Англия
Учила вКралска академия за драматично изкуство
Работилаактриса
Актьорска кариера
Активност1925 - 1967
ОскариНай-добра поддържаща женска роля:
1963 ВИП-овете
Златен глобусНай-добра поддържаща актриса:
1963 ВИП-овете
Семейство
СъпругСтрингър Дейвис
(1945-1972; смъртта й)
Деца1 (осиновен син)

Уебсайт
Маргарет Ръдърфорд в Общомедия

Маргарет Ръдърфорд (на английски: Margaret Rutherford) е британска актриса.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Маргарет Ръдърфорд е родена на 11 май 1892 година в Лондон, Англия.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Маргарет Ръдърфорд става известна след Втората световна война във филмовите адаптации на „Весел дух“ на Ноел Кауърд и „Колко е важно да бъдеш сериозен“ на Оскар Уайлд. Тя печели Оскар за най-добра поддържаща женска роля и Златен глобус за най-добра актриса в поддържаща роля за ролята си на дукесата на Брайтън във филма „ВИП-овете“ (1963). В началото на 1960-те години тя участва в ролята на героинята на Агата Кристи мис Марпъл в поредица от четири филма на Джордж Полок.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

През 1945 г. 53-годишната Ръдърфорд се омъжва за актьора Стрингър Дейвис, тогава четиридесет и шест годишен, след ухажване продължило 15 години. Съобщава се, че майката на Дейвис е смятала Ръдърфорд за неподходяща партия за сина й и сватбата им е отложена до смъртта на г-жа Дейвис. Впоследствие двойката се появява в много продукции заедно. Дейвис обожава Ръдърфорд, като един приятел отбеляза: „За него тя беше не само голям талант, но преди всичко красавица.“ [2] Бившият военнослужещ и актьор рядко напуска съпругата си, служейки на Ръдърфорд като личен секретар. По-важното е, че той я гледа и утешава през периодичните изтощителни депресии. Тези заболявания, понякога включващи престой в психиатрични болници и лечение с електрически шок, са били държани скрити от пресата по време на живота на Ръдърфорд.

През 1950-те години на миналия век Ръдърфорд и Дейвис неофициално осиновяват писателя Гордън Лангли Хол, тогава на двайсет години. По-късно Хол претърпява операция за смяна на пола и става Доун Лангли Симънс, под което име тя написа биография на Ръдърфорд през 1983 г.

Отличия, награди и почит[редактиране | редактиране на кода]

Маргарет Ръдърфорд е удостоена за офицер на Орден на Британската империя (OBE) през 1961 г. и Дама-командор (Dame Commander) (DBE) през 1967 г.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Маргарет Ръдърфорд страда от болестта на Алцхаймер в края на живота си и не може да работи. Дейвис се грижи за съпругата си в техния дом в Бъкингамшир до смъртта й на 22 май 1972 г., на 80-годишна възраст. [3]

Много от най-добрите британски актьори, включително сър Джон Гилгуд, сър Ралф Ричардсън, лейди Флора Робсън и Джойс Гренфел присъстват на възпоменателната служба на благодарността в църквата Сейнт Пол, Ковънт Гардън, на 21 юли 1972 г.

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

година филм оригинално заглавие роля режисьор
1963 ВИП-овете The V.I.P.s Дукесата на Брайтън Антъни Аскуит

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.imdb.com
  2. Merriman, Andy. Margaret Rutherford: Dreadnought with Good Manners. Aurum Press, 2011-08-15. ISBN 978-1-84513-758-8.
  3. Obituary // Variety. 24 May 1972. с. 71.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]