Маргарита Валоа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Маргарита Валоа
Marguerite de France
кралица на Франция и Навара
Marguerite de Valois vers 1574.jpg
Родена
Сен Жермен ан Ле, Франция
Починала
Погребана Сен Дени, Сен Дени, Франция

Религия католицизъм
Управление
Период 1572 – 1615
Предшественик Луиза Лотарингска
Наследник Мария Медичи
CoA of Marguerite of France.png
Семейство
Род Валоа, Бурбони
Баща Анри II
Майка Катерина Медичи
Братя/сестри Жана от Франция (1556)
Елизабет Валоа
Клод Валоа
Франсоа II
Шарл IX
Франсоа д'Алансон
Анри III
Съпруг Анри IV (18 август 1572 – 1599)[1]
Подпис Signature of Marguerite of France (wife of Henri IV of France).JPG
Маргарита Валоа в Общомедия

Маргарита Валоа (на френски: Marguerite de Valois, Маргьорит дьо Валоа), позната повече като Кралица Марго (на френски: la Reine Margot), е кралица на Франция и Навара, първа съпруга на крал Анри IV.

Ранни години (1553 – 1572)[редактиране | редактиране на кода]

Маргарита, наричана от братята си на галено Марго, е родена на 14 май 1553 в Шато дьо Сен Жармен ан Ле. Тя е дъщеря на крал Анри II и Катерина Медичи.[2] Трима от братята ѝ, Франсоа II, Шарл IX и Анри III стават крале на Франция, сестра ѝ Елизабет е омъжена за краля на Испания.

Още като дете Маргарита става известна с рядката си красота, независимия си характер и острия си ум. Принцесата получава изключително високо образование: изучава граматика, история, Светото писание, класическа литература.[3] Учи италиански, испански, старогръцки и латински език.[4] Увлича се по поезията, прозата, ездата и танците. През периода 1564 – 1566 заедно със семейството и кралския двор се присъединява към голямата обиколка на Франция, предприета от Шарл IX. През този период Маргарита се запознава подробно със сложната политическа обстановка в страната, а от майка си усвоява тънкостите на политическото изкуство.[5]

През 1570 г. Маргарита започва авантюра с херцог Анри дьо Гиз[6][7] – водач на Католическата лига във Франция и претендент за короната. Връзката им е разкрита, както и плановете им да сключат брак.[8] Катерина Медичи обаче не дава и дума да се спомене за евентуален брак между Маргарита и херцог Дьо Гиз, което би отворило пътя на последния към френския престол. Маргарита е бита, а херцогът – прогонен от двореца.[9] Въпреки това Маргарита и Анри дьо Гиз запазват докрай чувствата си един към друг.

Катерина Медичи предлага на испанския крал Филип II Маргарита да се омъжи за сина му Карлос, но тези планове пропадат.[10] След това кралицата планира да омъжи Марго за португалския крал Себастиан, но и този път преговорите за брак са неуспешни.

В крайна сметка Маргарита е принудена да се омъжи за Анри дьо Бурбон, син на Жана д'Албре, протестантската кралица на Навара. Планираният брак трябвало да въдвори мир между католиците и хугенотите във Франция. Срещу брака се обявява майката на Анри, но тъй като тя умира преди сватбата, а по-голямата част от благородниците подкрепят този брак, сватбата се състои.

Кралица на Навара (1572 – 1589)[редактиране | редактиране на кода]

Маргарита Валоа

На 18 август 1572 г. 19-годишната Маргарита е омъжена за Анри дьо Бурбон, вече крал на Навара.[11] Тъй като младоженецът е хугенот, той не е допуснат в църквата по време на бракосъчетанието, а от негово име пред олтара застава херцог Д'Анжу, братът на Маргарита.[12] На церемонията в Нотр Дам дьо Пари, когато Маргарита е попитана дали взема за съпруг Анри дьо Навар, тя не отговаря нищо, поради което брат ѝ Шарл IX я удря по тила и неволно изтръгнатият от нея стон е изтълкуван като съгласие.

Само няколко дни след сватбата, на 24 август 1572 г., в Париж католиците извършват масово клане над хугенотите, известно като Вартоломеева нощ.[13] Катерина Медичи до последно държи дъщеря си в пълно неведение за подготвения погром и дори допуска възможността ако Маргарита бъде убита заради брака си с хугенота Анри, това да послужи за дипломатическо оправдание за по-масова саморазправа с хугенотите. На 24 август обаче Маргарита запазва самообладание и успява да оцелее като по чудо, спасявайки живота на няколко хугеноти, в това число и този на съпруга си, който е принуден да приеме католицизма, за да спаси живота си.

След близо четири години затворничество във френския двор Анри дьо Навар успява да избяга от Париж, изоставяйки Маргарита, която е задържана като заложница, тъй като брат ѝ я подозира в съпричастие към бягството на съпруга ѝ. Поведението на Маргарита в Париж скоро започва да скандализира двора и влошава отношенията на наварската кралица с майка ѝ и брат ѝ. През 1575 г. между Катерина Медичи и Маргарита избухва скандал и придворните слушат как Катерина крещи на дъщеря си, обвинявайки я за слуховете, че си е намерила нов любовник. Катерина дори изпраща наемни убийци да убият любовника на дъщеря ѝ, Бюси дьо Клермон, но той успява да избяга. През 1576 г. Анри III обвинява сестра си, че поддържа прекалено интимни отношения с една придворна дама. По-късно в мемоарите си кралица Марго заявява, че ако не била навременната намеса на майка ѝ, Анри щял да я убие.

През 1577 г. Маргарита е пратена на дипломатическа мисия в Испанска Фландрия, която по това време е обхваната от освободително движение. Там тя трябва да подготви почвата за възкачването на по-малкия ѝ брат Франсоа, претендент за короната на Фландрия. Във Фландрия наварската кралица провежда успешни преговори с профренски ориентираните благородници, но едва успява да се спаси от отрядите на Дон Хуан Австрийски, който според слуховете бил влюбен в нея.

През 1578 г. френският крал сключва временно примирие с хугенотите и разрешава на Маргарита да се присъедини към съпруга си. През следващите три години и половина Маргарита и Анри дьо Навар водят скандален живот в град По, заобиколени от множество любовници.

След едно боледуване през 1582 г. по настояване на майка си Маргарита се завръща във френския двор. Скоро обаче поведението ѝ скандализира брат ѝ Анри III, който я обвинява, че вместо да работи за интересите на семейството като политически посредник с Наварския двор, тя продължава да поддържа безразборни любовни връзки със собствените му придворни. Така кралят принуждава сестра си да напусне двореца. След дълги преговори кралица Марго получава позволение да се завърне в Навара, но там ѝ е оказан хладен прием. През 1584 умира Франсоа д'Алансон, наследник на френската корона, а следващият в линията на унаследяване се оказва Анри дьо Навар, което му позволява да се отърве от посредничеството на Маргарита при преговорите с френския двор и самостоятелно да диктува условията си на крал Анри III. Твърдо решена да преодолее трудностите, Маргарита организира преврат и узурпира властта над Ажен, който е част от зестрата ѝ в Южна Франция. Там тя се обявява за член на Католическата лига и възобновява връзката си с Анри дьо Гиз. Така кралицата на Навара става противник едновременно на съпруга си и на брат си. Скоро обаче жителите на града въстават срещу Маргарита, която е принудена да търси спасение в замъка Карлат. През 1586 г., след неуспеха на аженската авантюра, Маргарита е затворена в замъка Усон в Оверн по заповед на крал Анри III. Там кралицата на Навара прекарва единадесет години. В действителност положението ѝ на затворник трае едва два месеца. Херцог дьо Гиз подкупва коменданта на замъка и посещава свободно Маргарита, а швейцарската гвардия ѝ се заклева във вярност. Така Маргарита успява да превърне затвора си в малък кралски двор. Анри дьо Гиз обаче е убит през 1588 г., а през 1589 г. умира и брат ѝ Анри III.

Кралица на Франция (1589 – 1615)[редактиране | редактиране на кода]

Маргарита Валоа. Литография по неин портрет.

През 1589 г. Анри дьо Навар се възкачва на френския престол, а като негова съпруга Маргарита официално става кралица на Франция. Въпреки това на Маргарита не ѝ е позволено да напусне Усон и остава там до 1605 г. През 1592 г. между Анри IV и Маргарита започват преговори за разтрогване на брака им, които приключват успешно с подписване на споразумение, което позволява на Маргарита да запази титлата си на френска кралица дори и след развода. На 30 октомври 1599 папа Климент VIII официално разтрогва бездетния брак на Маргарита и Анри IV. По това време Маргарита започва да пише мемоарите си, в които разказва много подробности за отношенията между братята ѝ и бившия ѝ съпруг. Спомените ѝ са публикувани през 1645 г. и скандализират парижкото общество.

През целия си живот енергичната Маргарита поддържа безразборни любовни връзки с много мъже, най-известните от които са Жозеф Бонифас дьо Ла Мол и Луи д`Амбоаз.

Към края на живота си кралицата обеднява значително. Притискана от кредитори, тя е принудена да продаде бижутата си.

След като се помирява с бившия си съпруг и втората му жена, друг представител на фамилията Медичи – Мария Медичи, Маргарита се връща в Париж. Обкръжена от множество любовници, някои от които много по-млади от нея, Маргарита продължава да се носи из вихрите на политическия живот във френската столица, като взема участие във важни политически събития. Официално тя продължава да бъде член на кралското семейство и носи титлата кралица на Франция, а като последен представител на рода Валоа е почитана и като легитимен наследник на кралския дом. Анри IV поддържа тесни отношения с бившата си съпруга и често ѝ възлага организацията на големи дворцови мероприятия в духа на двора от времето на династията Валоа. Втората съпруга на Анри IV, Мария Медичи, често се ползва от съветите на Маргарита. Кралица Марго дори полага грижи за децата на Анри IV, с които изгражда близки отношения.

След убийството на Анри IV през 1610 г. Маргарита полага неимоверни усилия за предотвратяването на нова кръвопролитна гражданска война.

Маргарита умира в Париж на 27 май 1615 г. и е погребана в криптата на Валоа. Завещава имуществото си на крал Луи XIII, сина на Анри от втората му жена – Мария Медичи, когото обича като собствено дете.

Образът на кралица Марго е увековечен в романа на Александър ДюмаКралица Марго“. Романът е екранизиран през 1994 г., а ролята на Маргарита в него е изиграна от Изабела Аджани.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. www.britannica.com, Посетен на 23 март 2018 г..
 2. Wellman, 2013, p. 277
 3. Wiliams, 1907, p. 11
 4. Pidduck, 2005, p. 13
 5. Moiasan, 1999, pp. 14 – 17
 6. Mourgue, 2008, p. 10
 7. Wiliams, 1907, pp. 24 – 25
 8. Moisan, 1999, p. 18
 9. Wellman, 2013, p. 280
 10. Knecht, 1989, p. 39
 11. Pitts, 2009, p. 60
 12. Knecht, 1998, p. 153
 13. Pitts, 2009, pp. 61 – 65

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 • Anselme de Sainte-Marie, Père. Histoire généalogique et chronologique de la maison royale de France. 3rd. Т. 1. Paris, La compagnie des libraires, 1726.
 • Bourdeille, Pierre de. Illustrious Dames of the Court of the Valois Kings. Translated by Katharine Prescott Wormeley. New York, Lamb, 1912., OCLC 347527
 • Boucher, Jacqueline. Deux épouses et reines à la fin du XVIe siècle: Louise de Lorraine et Marguerite de France. Saint-Étienne, Presses universitaires de Saint-Étienne, 1998. ISBN 978-2862720807. (на френски)
 • Buisseret, David. Henry IV, King of France. New York, Routledge, 1990. ISBN 0-04-445635-2.
 • Casanova, Cesarina. Regine per caso. Donne al governo in età moderna. Bari, Editori Laterza, 2014. ISBN 978-88-581-0991-5. (на италиански)
 • Castarède, Jean. La triple vie de la reine Margot, Éditions France-Empire. Paris, 1992. ISBN 2-7048-0708-6. (на френски)
 • Craveri, Benedetta. Amanti e regine. Il potere delle donne. Milano, Adelphi, 2008. ISBN 978-88-459-2302-9. (на италиански)
 • Garrisson, Janine. Marguerite de Valois. Paris, Fayard, 1994. (на френски)
 • Haldane, Charlotte. Queen of Hearts: Marguerite of Valois, 1553 – 1615. London, Constable, 1968.
 • Holt, Marc P. The French Wars of Religion, 1562 – 1629. Cambridge, Cambridge University Press, 2005.
 • Knecht, Robert J. The French Wars of Religion, 1559 – 1598. 1989.
 • Knecht, Robert J. Catherine de' Medici. London and New York, Longman, 1998. ISBN 0-582-08241-2.
 • Moisan, Michel. L'exil auvergnat de Marguerite de Valois (la reine Margot) : Carlat-Usson, 1585 – 1605. Editions Creer, 1999. (на френски)
 • Mourgue, Alain. Margot, reine d'Usson. Editions Le Manuscrit, 2008. (на френски)
 • Pidduck, Julianne. La Reine Margot. London and New York, I.B. Tauris, 2005. ISBN 1-84511-100-1.
 • Pitts, Vincent J. Henri IV of France; His Reign and Age. JHU Press, 2009.
 • Sealy, Robert J. The Myth of Reine Margot: Toward the Elimination of a Legend. Peter Lang Publishing, 1994.
 • Sutherland, Nicola Mary. The Massacre of St. Bartholomew and the European conflict, 1559 – 1572. 1973.
 • Tomas, Natalie R. The Medici Women: Gender and Power in Renaissance Florence. Aldershot, UK, Ashgate, 2003. ISBN 0-7546-0777-1.
 • Viennot, Éliane. Marguerite de Valois. La reine Margot. Paris, Perrin, 2005. ISBN 2-262-02377-8. (на френски)
 • Viennot, Éliane. Margherita di Valois. La vera storia della regina Margot. Milano, Mondadori, 1994. ISBN 88-04-37694-5. (на италиански)
 • Wellman, Kathleen. Queens and Mistresses of Renaissance France. 2013.
 • Whale, Winifred Stephens. The La Trémoille family. Boston, Houghton Mifflin, 1914. с. 43.
 • Williams, Hugh Noel. Queen Margot, wife of Henry of Navarre. New York, Harper and brothers, 1907.
 • Marguerite of Valois. Memoirs of Marguerite de Valois, written by herself. New York, Merrill & Baker, 1800.
 • Маргарита, Валуа. Мемуары. // [1] Восточная литература. Архивиран от оригинала на 2019-01-09. Посетен на 2019-09-06. (на руски)
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Маргарита де Валуа“ и страницата „Marguerite de Valois“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.