Маргарита (коктейл)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Маргарита.

За венецуелския остров вижте Остров Маргарита.
Маргарита
Коктейл
Основен алкохолтекила
Основни добавкилайм и сол на ръба на чашата
ПриготвянеСъставките се разбиват в шейкър с лед. След това се прецеждат и изсипват в чаша, чиито ръб е потопен предварително в сок от зелен лимон и сол
Начин на сервираневърху бучки лед, макар че има и блендирани
Чаша
Маргарита в Общомедия

Маргарита е алкохолен коктейл на базата на текилата. Основно се състои и от сока на зелен лимон и портокалов ликьор. Приготвя се обаче и с прасковен или ягодов ликьор.

Легенди и създатели[редактиране | редактиране на кода]

Има 5 основни претендента за измислянето на коктейла Маргарита, с всеки от които има свързана легенда.

Блендирана маргарита
  • Панчо Моралес – създаване: 4 юли 1942 г. Панчо Моралес бил барман. Една вечер клиент поръчал „Магнолия“. Той обаче не можал да си спомни нито една съставка на коктейла, освен Куантрото, затова смесил текила, Куантро и лимонов сок. Нарекъл получения коктейл на цветето маргарита.
  • Карлос Дани Херера – създаване: 1947–48 г. – Той бил барман и за една вариететна артистка (Марджъри Кинг – Marjorie King), която употребявала единствено текила, той налял в чаша с лед, добавил лимонов сок и превеждайки името на жената на испански нарича коктейла Маргарита.
  • Маргарита Саймс – създаване: декември 1948 г. На свое коледно парти през 1948 г. тя приготвила коктейл от Куантро, текила и сок от лайм, който имал голям успех сред гостите ѝ и скоро се разпространил в Тексас и Холивуд под името Маргарита.
  • Дани Негрете – създаване 1936 г.
  • Енрике Бастанте Гутиерес – създаване: 40-те години на 20 век.

Класическа рецепта[редактиране | редактиране на кода]

Настоящата рецепта е международният стандарт за коктейла Маргарита, както е утвърден от Международната Асоциация на Барманите, IBA.

Съставките се разбиват в шейкър с лед. След това се прецеждат и изсипват в чаша, чийто ръб е потопен предварително в сок от зелен лимон и сол. Коктейлът се украсява с парченце зелен лимон.

Друга рецепта[редактиране | редактиране на кода]