Маргарита (коктейл)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Маргарита.

За венецуелския остров вижте Остров Маргарита.
Маргарита
Margarita.jpg
Коктейл
Основен алкохол текила
Основни добавки лайм и сол на ръба на чашата
Приготвяне Съставките се разбиват в шейкър с лед. След това се прецеждат и изсипват в чаша, чиито ръб е потопен предварително в сок от зелен лимон и сол
Начин на сервиране върху бучки лед, макар че има и блендирани
Чаша
Margarita Glass (Welled).svg
Маргарита в Общомедия

Маргарита е алкохолен коктейл на базата на текилата. Основно се състои и от сока на зелен лимон и портокалов ликьор. Приготвя се обаче и с прасковен или ягодов ликьор.

Легенди и създатели[редактиране | редактиране на кода]

Има 5 основни претендента за измислянето на коктейла Маргарита, с всеки от които има свързана легенда.

Блендирана маргарита
  • Панчо Моралес – създаване: 4 юли 1942 г. Панчо Моралес бил барман. Една вечер клиент поръчал „Магнолия“. Той обаче не можал да си спомни нито една съставка на коктейла, освен Куантрото, затова смесил текила, Куантро и лимонов сок. Нарекъл получения коктейл на цветето маргарита.
  • Карлос Дани Херера – създаване: 1947–48 г. – Той бил барман и за една вариететна артистка (Марджъри Кинг – Marjorie King), която употребявала единствено текила, той налял в чаша с лед, добавил лимонов сок и превеждайки името на жената на испански нарича коктейла Маргарита.
  • Маргарита Саймс – създаване: декември 1948 г. На свое коледно парти през 1948 г. тя приготвила коктейл от Куантро, текила и сок от лайм, който имал голям успех сред гостите ѝ и скоро се разпространил в Тексас и Холивуд под името Маргарита.
  • Дани Негрете – създаване 1936 г.
  • Енрике Бастанте Гутиерес – създаване: 40-те години на 20 век.

Класическа рецепта[редактиране | редактиране на кода]

Съставките се разбиват в шейкър с лед. След това се прецеждат и изсипват в чаша, чиито ръб е потопен предварително в сок от зелен лимон и сол. Коктейлът се украсява с парченце зелен лимон.