Марджъри Тирел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Марджъри Тирел
герой 
от Песен за огън и лед
Характеристики
ПрякорМалката кралица Малката роза
ПолЖена
ДомТирел
РангКралица на седемте кралства
ПартньорРенли Баратеон

Джофри Баратеон

Томен Баратеон
РодниниМейс Тирел (баща)

Лорас Тирел (брат)

Олена Тирел (баба)
Първа появаЛитература:

Сблъсък на царете (1998) Телевизия: „Какво е мъртво, никога не може да умре“ (2012) Видео игра:

„Желязо от лед“ (2014)
Последна появаТелевизия : „ Ветровете на зимата“ (2016)
Създаден отДжордж Р. Р. Мартин
Филмови адаптации
Актьор/АктрисаНатали Дормър
Марджъри Тирел в Общомедия

Марджъри Тирел е измислен герой от поредицата Песен за огън и лед от фантастичните романи на американския автор Джордж Р. Р. Мартин и неговата телевизионна адаптация Игра на тронове

Марджъри се появява за първи път в Сблъсък на крале (1998), след като се омъжва за Ренли Баратеон и подкрепя претенцията му за Железния трон. След убийството на Ренли домът Тирел сменят предаността си и предлагат Марджъри да се омъжи за за крал Джофри Баратеон. Във „Вихър от мечове“ (2000) тя става популярна сред гражданите на Кралски чертог чрез различните си благотворителни дейности. Марджъри създава приятелски отношения с бившата годеница на краля Санса Старк и чрез Санса тя научава много за истинската същност на Джофри. Марджъри се жени за Джофри, но той е отровен на сватбеното им пиршество. В Пир за врани (2005) Марджъри се омъжва за по-малкия брат на Джофри, Томен, и го насърчава да се утвърди като крал. Нарастващото влияние на Марджъри над Томен я поставя в ожесточена борба за власт с майка му Церсей Ланистър, която в крайна сметка завършва с това, че Церсей обвинява Марджъри в прелюбодейство. В Танц с дракони (2011) Марджъри е освободена от затвора и поставена под домашен арест, където чака процес.

В серила на HBO Марджъри е изиграна от английската актриса Натали Дормър роля, за която е получила признание от критиците. Марджъри е един от най-популярните поддържащи герои както в книгите, така и в телевизионното предаване и често се цитира като виден пример за силните жени.

Описание на характера[редактиране | редактиране на кода]

Марджъри е единствената дъщеря на Алери Хайтауър и Мейс Тирел, владетели на Планински рай По-големите ѝ братя са наследникът Уилас, Гарлан и Лорас, Рицарят на цветята, който е член на Кралската стража. Едно от най-богатите и мощни семейства в Вестерос, Домът Тирел всъщност се ръководи от лейди Олена, майката на Мейс, която е уредила браковете на Марджъри и я наставничи в политиката и съдебните интриги. Марджъри Тирел не е персонаж от гледна точка в романите, така че нейните действия са свидетелни и тълкувани през очите на Санса Старк и Церсей Ланистър

Сюжетни линии[редактиране | редактиране на кода]

A coat of arms showing a golden rose with five petals on a green field
Герб на домът Тирел

Марджъри се появява за първи път в "Сблъсък на крале (1998), след като се омъжва за Ренли Баратеон и подкрепя претенцията му за Железния трон. След убийството на Ренли домът Тирел сменят предаността си и предлагат Марджъри да се омъжи за за крал Джофри Баратеон. Във „Вихър от мечове“ (2000) тя става популярна сред гражданите на Кралски чертог чрез различните си благотворителни дейности. Марджъри създава приятелски отношения с бившата годеница на краля Санса Старк и чрез Санса тя научава много за истинската същност на Джофри. Марджъри се жени за Джофри, но той е отровен на сватбеното им пиршество. В Пир за врани (2005) Марджъри се омъжва за по-малкия брат на Джофри, Томен, и го насърчава да се утвърди като крал. Нарастващото влияние на Марджъри над Томен я поставя в ожесточена борба за власт с майка му Церсей Ланистър, която в крайна сметка завършва с това, че Церсей обвинява Марджъри в прелюбодейство. В Танц с дракони (2011) Марджъри е освободена от затвора и поставена под домашен арест, където чака процес.

ТВ адаптация[редактиране | редактиране на кода]

В сериала на HBO Игра на тронове историята и сюжетът на Марджъри в първите сезони остават до голяма степен непроменени от тези в романите, въпреки че персонажът е по-забележим в поредицата и в тази версия Марджъри не е тийнейджър. Марджъри се появява за първи път във втория сезон, след брака си с Ренли; тя добре осъзнава, че нейният брак е политически и показва прагматизъм по отношение на хомосексуалността на Ренли и връзката му с брат ѝ Лорас.

Сезон 2[редактиране | редактиране на кода]

Марджъри е омъжена за Ренли, разкрива, че е наясно с романтичните му отношения с брат ѝ и е готова да заобиколи желанията му, за да осигури техния съюз и собствената си позиция. След убийството на Ренли, Марджъри показва на Питър Бейлиш, че е наясно, че нейният зет, Станис Баратеон, е по-вероятно да стои зад убийството, отколкото Бриен от Тарт, официалният заподозрян. Тя също така ясно посочва, че нейната амбиция е да бъде кралица на Вестерос и че няма да се задоволи с нищо по-малко.

Сезон 3[редактиране | редактиране на кода]

Марджъри се премества в Кралски чертог и е настанена в Червената цидатела. Тя бързо доказва, че е един от малкото хора, способни да влияят на Джофри, което се харесва на дядо му Тивин Ланистър, но я прави враг в Церсей. Поредицата също така разширява приятелството на Марджъри и Санса Старк, въпреки че мотивите ѝ са неясни и Марджъри бързо замества Санса като годеница на Джофри. Чрез няколко проницателни връзки с обществеността към бедните и сираци в града, Марджъри става изключително популярна и обичана сред обикновените хора като тяхна бъдеща кралица.

Сезон 4[редактиране | редактиране на кода]

Марджъри Тирел е омъжена за Джофри Баратеон, но овдовява часове по-късно, когато той е отровен на сватбеното им тържество. Скоро след това Олена се разкрива като ръководител на отравянето, Марджъри вече наясно че процесът срещу Тирион Ланистър е фарс, си замълчава. Уредени са споразумения за сватба на Марджъри с по-малкия брат на Джофри, Томен Баратеон. Съперничеството между Церсей и Марджъри. Церсей негодува че е изместена като кралица и е принудена да омъжи съвсем малкото си дете за много по-възрастната Марджъри

Сезон 5[редактиране | редактиране на кода]

Марджъри и Томен се женят и тя най-накрая става кралица на Седемте кралства. Тя се подиграва на Церсей заради нейния триумф и увещава Томен да изпрати Церсей далеч от столицата. Церсей в недалновиден опит да се отърве от съперницата си, се съгласява Вярата на Седемте отново да има власт. Церсей възнамерява ревностно пламенния религиозен орден да хване и осъди Лорас за неговото хомосексуално поведение, като по този начин подмами Марджъри да излъже, отричайки знанието за неговите наклонности. Марджъри се оказва арестувана и чака процес, въпреки че Церсей също е арестувана заради нейното кръвосмесително поведение.

Сезон 6[редактиране | редактиране на кода]

След време в плен на Марджъри е позволено да посети Лорас в килията му. Тя открива, че той започва да се пречупва от разпитите на Вярата и че срещата е трик за да пречупят и нея. Джайм Ланистър води армията на домът Тирел, за да осигури освобождаването на Марджъри, но се разбира, че тя е била освободена, убеждавайки Томен да сключи съюз между Вярата и Короната. За да успокои Церсей, Марджъри тайно убеждава баба си Олена да се върне в Планински рай, като едва доловимо показва, че тя все още е лоялна на Тирелите.

Марджъри убеждава Върховния врабец, лидера на Вярата, да освободи Лорас, ако той отстъпи правото си като наследник на дома Тирел и се присъедини към Вярата. Въпреки това, когато Церсей не пристига за изпитането си, Марджъри разбира че Церсей е намислила нещо. Изпадайки в паника, тя отчаяно се опитва да убеди Върховния врабец да евакуира септата. Върховния врабец отказа малко по-късно септата е унищожена по заповед на Церсей. В нея умират Марджъри заедно със стотици други присъстващи. Нейната смърт и смъртта на нейния брат и баща карат Олена да приеме предложението на Пясъчните змии в подкрепа на Денерис Таргериан за нахлуване във Вестерос.