Мариан Дж. Легато

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мариан Дж. Легато
Marianne J. Legato
Родена 1935 г. (85 г.)
Професия писател, лекар, лектор
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период лекар 1962 -
писател 1992 -
Жанр документалистика
Тема приложение на медицината според пола
Съпруг Пол Килиън (1965-)
Деца Кристиана, Джъстин

Д-р Мариан Дж. Легато (на английски: Marianne J. Legato) е американска лекарка, международно признат специалист по диференциране на медицина според пола, преподавател по клинична медицина според пола в Колумбийския университет, основател и директор на Фондацията за полово специфична медицина към университета, и писателка на произведения в областта на медицината и пола.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Мариан Дж. Легато е родена през 1935 г. в Ню Йорк, САЩ. Израства, съпровождайки баща си, общопрактикуващ лекар, от домашни обаждания и болнични обиколки, и от малка иска да стане лекар. Родителите ѝ не подкрепят желанието ѝ да учи медицина и тя се записва самостоятелно в Нюйоркския университетски колеж по медицина и заплаща таксите си. Завършва през 1962 г. и стажува в болница „Белвю“ и Презвитерианската болница в Ню Йорк. В периода 1965-1968 г. е специализира кардиология в Колумбийския университет, а през 1968 г. е назначена като инструктор по медицина и започва академична кариера в университета като изседовател и преподавател.

От 1969 г. е лекуващ лекар в болничния център „Св. Лукас-Рузвелт“, а от 1973 г. работи и като лекар в Презвитерианската болница в Ню Йорк. През 1997 г. основава Фондацията за партньорство по специфична медицина на половете към Колумбийски университетски колеж за лекари и хирурзи. Основател и редактор е на списание за специфичните според пола болести.

Като директор на фондацията насърчава сътрудничеството между академичната медицина и частния сектор за извършване на научни изследвания в областта на специфичната за пола лекарства, включването на жени в клинични изпитвания, изучаването на различията в биологията на мъжете и жените и как полът засяга диагнозата и лечението на болестите.

Става научно-популярен автор за широката общественост и през 1992 г. печели наградата „Блейксли“ на Американската сърдечна асоциация за най-добра книга за сърдечно-съдови заболявания – „The Female Heart“.

За работата си е удостоена с различни награди, включително стипендия „Марта Лион Слейтър“ (1965-1968), наградата „Дж. Мъри Стийл“ и наградата на Нюйоркската сърдечна асоциация. През 2002 г. получава наградата „Жена в науката“ от Асоциацията на американските лекарки. През 2006 г. на нейно име е кръстена награда за постижения в половоспецифичната медицина.

Мариан Дж. Легато живее със семейството си в Ню Йорк.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • The Female Heart: The Truth About Women And Heart Disease (1992) – с Карол Колман, награда „Блейксли“
  • What Women Need to Know (1997) – с Карол Колман
  • Gender Specific Aspects Of Human Biology For The Practicing Physician (1997)
  • Eve's Rib: The Groundbreaking Guide to Women's Health (2002)
  • Principles Of Gender Specific Medicine (2004)
  • Why Men Never Remember and Women Never Forget (2005) – с Лаура Тъкър
    Защо мъжете никога не помнят, а жените никога не забравят, изд.: „AMG Publishing“, София (2008), прев. Марина Станева
  • Why Men Die First: How to Lengthen Your Lifespan (2008)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]