Маринър 2

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Маринър 2
Маринър 2
Сондата Маринър 2
Общи данни
По програма на НАСА
Основни изпълнители JPL
Тип автоматичен
Основни цели изследване на Венера.
Дата на изстрелване 27 август 1962 г.
Стартова установка Атлас
Маса 202,8 kg
Състояние неактивен
Маринър 2 в Общомедия

Маринър 2 (Маринър-Венера 1962)-американска автоматична космическа сонда към Венера. Стартира на 27 август 1962 г. и е първият успешен космически кораб от програмата на НАСА Маринър. Бил е опростена версия на Блок 1 от програмата Рейнджър и точно копие на Маринър 1. Мисиите на апаратите Маринър 1 и 2 заедно понякога са познати като мисии Маринър Р.

Апаратът е с маса 203 кг. Оборудван е с научна апаратура за измерване на магнитното поле, на инфрачервеното и микровълново излъчване, за регистриране на високоенергийни частици и метеоритен прах. Сондата няма фотокамери.

На 14 декември 1962 г. апаратът преминава на разстояние 34 700 км от Венера ставайки първата космическа сонда осъществила успещно среща с планета. „Маринър-2“ предава данни потвърждаващи теорията за изключително горещата атмосфера на планетата, открива че Венера няма магнитно поле, измерва скоростта на въртене на планетата около нейната ос. Маринър 2 става първият космически кораб, извършил директно измерване на слънчевия вятър, а също така измерил количеството космически прах, което е по-малко от очакваното. В началото на януари 1963 г. връзката със станцията е прекратена.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]