Марияна Николова (юрист)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Марияна Николова
български юрист и политик
Nikolova.JPG
Родена

Учила вСофийски университет
Великотърновски университет
Политика
Професияюрист
Заместник министър-председател
21 ноември 2018 – 12 май 2021
Министър на туризма
24 юли 2020 – 12 май 2021
Марияна Николова в Общомедия

Марияна Николова е български юрист и политик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 16 септември 1975 г. в Ботевград. Завършва гимназията с преподаване на чужди езици „Алеко Константинов“ в Правец с профил френски език. Висшето си образование по „Право“ получава в Нов български университет със степен магистър. Притежава и магистърски степени по „Публична администрация и административни практики“ и „Право на Европейския съюз“ от СУ „Свети Климент Охридски“, както и магистратура по „Стопанско управление“ от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Велико Търново.

Преминава редица обучения и специализации в страни-членки на ЕС, в това число диплом по „Право на Европейския съюз“, Франция; EIPA – Европейски институт по публична администрация, Холандия; „HAUS“ – финландски институт за публичен мениджмънт, Европейската академия за данъци, икономика и право, Германия, а също и в Австрия и Великобритания. Участва в разработката на действащата нормативна уредба в сферата на държавната служба на Република България.

Била е адвокат към Софийска адвокатска колегия, както и юрисконсулт в „Топлофикация София“ ЕАД. Заема различни експертни длъжности в Министерство на държавната администрация и административната реформа. Заема ръководни длъжности, включително директор на дирекция „Правно-нормативни дейности“ в Министерство на земеделието и храните. Също така е избирана за член на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Работи и в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор към Министерство на икономиката. Била е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита“ в „Национална електрическа компания“ ЕАД.

През май 2017 г. е назначена за началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по икономическата и демографска политика Валери Симеонов[1].

На 21 ноември 2018 г. е избрана от XLIV народно събрание за заместник министър-председател на Република България по икономическата и демографска политика[2] в третото правителство на Бойко Борисов.

На 24 юли 2020 г. е избрана от XLIV народно събрание и за министър на туризма[3][4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Николина Ангелкова министър на туризма (24 юли 2020 – 12 май 2021) Стела Балтова