Мария-Луиза Бурбон-Пармска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Мария Луиза.

Мария-Луиза Бурбон-Пармска
българска княгиня
Maria Louise of Bourbon-Parma Princess of Bulgaria.jpg
Родена
Починала
31 януари 1899 г. (29 г.)
ПогребанаСвети Лудвиг, Пловдив, Република България
Coat of Arms of Princess Marie Louise of Bourbon-Parma.svg
Семейство
РодБурбон-Парма, Сакскобургготски
БащаРоберто I Бурбон-Пармски
МайкаМария-Пия Бурбонска
Братя/сестриЗита Бурбон-Пармска
СъпругФердинанд I (20 април 1893)
ДецаБорис III
Кирил Преславски
Евдокия
Надежда
Мария-Луиза Бурбон-Пармска в Общомедия

Мария-Луиза Бурбон-Пармска e италианска принцеса, после първата съпруга на княз Фердинанд I и българска княгиня.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 17 януари 1870 г. с името Мария Луиза Пиа Тереза Анна Фердинанда Франческа Антоанета Маргарита Жозефина Каролина Бианка Лучия Аполония де Бурбон, Принцеса на Парма. Тя е най-голямата дъщеря на пармския херцог Роберто I и на принцеса Мария-Пия Бурбонска на Двете Сицилии. Неин кръстник е папа Пий IX.

Семейството има още 11 деца. Майката на Мария-Луиза умира при раждането на последното си дете, а баща ѝ, принц Роберто, сключва втори брак и има още 12 деца.

Мария-Луиза сключва брак с княз Фердинанд I на 8 април 1893 г. в Пианоре, Италия. Тъй като семейството ѝ е от ревностни католици, те поставят условие пред Фердинанд наследниците им да са католици, а това наложило промяна на Търновската конституция. От брака си с княз Фердинанд Мария-Луиза има 4 деца:

Княгиня Мария-Луиза не се занимава с политическа дейност. Тя не приема и трудно преживява преминаването на първородния ѝ син от католическо в източноправославно вероизповедание от 2 февруари 1896 г., което е условие на руското правителство за подобряване отношенията между Княжество България и Руската империя.

Мария Луиза умира на 30 януари 1899 г. вследствие на разклатеното си здраве като цяло, както и на пневмония, ден след раждането на четвъртото си дете – княгиня Надежда. Нейният саркофаг е дело на италианския скулптор Томазо Джентиле (1853 – ?) и под него са изписани последните ѝ думи към Фердинанд: „Умирам, но от небето ще бдя над Вас, над децата ни и над България“. Саркофагът е положен в катедралния храм „Свети Лудвиг“ в град Пловдив.

Свита[редактиране | редактиране на кода]

Княгинята умира на 30 януари 1899 г. в София, малко след раждането на най-малката си дъщеря, и е погребана в католическата катедрала „Св. Лудвиг“ в Пловдив.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Орден „Шефкат“, Османска империя

Генеалогия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]