Мария Асенина Палеологина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за дъщеря на българския цар Иван Асен III. За молдавската княгиня със същото име вижте Мария Мангупска.

Мария Асенина Палеологина
византийска принцеса
Родена
около 1287 г.
Починала
не по-рано от 4 април 1305 г.
Семейство
БащаИван Асен III
МайкаИрина Палеологина
Братя/сестриМихаил Асен
Андроник Асен
Исак Асен
Мануил Асен
Константин Палеолог Асен
Теодора Асенина
СъпругРоже дьо Флор (1303 – 4 април 1305)

Мария Асенина Палеологина (1287 – 1314) е съпруга на Роже дьо Фльор, водач на Каталанската компания и мега дукс на Византия.

Мария Асенина е дъщеря на българския цар Иван Асен III и Ирина Палеологина. Внучка е на византийския император Михаил VIII Палеолог.[1] По бащина линия принадлежи към българската царска династия Асеневци, а по майчина – към визнатийската императорска династия Палеолози.

Мария Асенина е родена в родовото имение на баща ѝ на река Скамандър в Мала Азия, близо до руините на древната Троя. През 1303 г. каталаните предложили услугите си на император Андроник II Палеолог, за да изтласка турците от Мала Азия. Договорът с каталаните бил скрепен с брака на водача им Роже дьо Флор с племеницата на Андроник II и дъщеря на императора на Загора. За нея Мунтанер казва, че „беше една от най-красивите и умни девойки на земята, а беше само на около шестнадесет години“.[2] Церемонията по бракосъчетанието се състояла през месец септември в Константинопол. След победоносната кампания в Мала Азия, през пролетта на 1304 г. Роже дьо Флор се завърнал в Константинопол и бил удостоен от Андроник II с титлата кесар. Каталанският водач се установил в Галиполи, където имал собствен двор, в който основна роля играели неговите роднини от византийския клон на династията Асеневци.[1] Според Мунтанер, в края на 1304 г. там пребивавали Мария Асенина, майка ѝ Ирина и двама от братята ѝ, единият от които – Михаил Асен[3], бил близък с каталаните и Роже дьо Флор[4]. По това време съпругата на Дьо Флор вече била бременна и скоро след това, придружавана от майка си, се завърнала в Константинопол. Преди това обаче двете жени напразно се опитали да придумат Роже и хората му да не заминават за Адрианопол, където Роже трябвало да се срещне Михаил IX, когото Мария и майка ѝ отдавна подозирали, че завижда на Роже и дебне сгоден случай, за да погуби него и хората му.[5] След убийството на Роже дьо Флор в лагера на Михаил IX в Адрианопол, Мария Асенина родила син, носещ неговото име, след което тя повече не се споменава в изворите.[6]

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

От брака си с Роже дьо Флор, Мария има един син, който носи името на баща си:

  • Роже дьо Флор (1304 – 1345)

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Божилов 1994, с. 291.
  2. Мунтанер 1994, с. 48.
  3. Мунтанер 1994, с. 59; Тъпкова-Заимова, Димитров & Павлов 2011, с. 397.
  4. Божилов 1994, с. 259, № 4. Михаил Асен.
  5. Мунтанер 1995, с. 60.
  6. Мунтанер 1994, с. 60 – 62; Божилов 1994, с. 291.