Мария Димова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мария Димова
българска балерина
Снимка на Мария Димова в роля. Източник: ДА „Архиви“
Родена
Починала

Мария Каменова Димова е българска балерина, балетмайстор.

Родена е в семейство на учители в гр. Фердинанд, днес Монтана.

Следва в Дрезденския университет немска филология и едновременно с това учи в танцовата школа на Мари Вигман. По-късно заминава за Париж, където изучава особеностите на модерния балет. През 1928 година завършва танцовата школа на Трюмни в Берлин. Намесата на хитлеристката власт в културния живот в Германия принуждава Димова да се завърне в България.

Известно време учителства в село Мала Кутловица (днес квартал на Монтана), но напуска, за да се отдаде на балета. С няколко свои танцови композиции в столичния салон „Роял“, Димова прави първите си опити за създаване на самобитна българска балетна хореография.

През 1941 – 42 година работи в Русенския общински театър. През 1942 година става асистент на балета на Софийската народна опера, като първата ѝ самостоятелна постановка е на танцовата драма на Марин Големинов „Нестинарка“. Освен в България, постановката е изнасяна и на сцената на Държавната опера във Франкфурт на Майн. По пътя към изграждане на национален стил в балета, Димова създава и постановките си по симфоничните творби „Приказка“ и „Тракия“ от Петко Стайнов и „Герман“ на Филип Кутев.

Мария Димова загива на 42 години по време на въздушна бомбардировка над Виена.

Източници[редактиране | редактиране на кода]