Мария Комнина (кралица на Унгария)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Мария Комнина.

Мария Комнина
кралица на Унгария
Лични данни
Родена 1144
Константинопол, Византия
Починала 1190
Византия
Семейство
Брак Ищван IV
Династия Комнини
Баща Исак Комнин
Майка Теодора

Мария Комнина (1144 – 1190) е византийска принцеса и унгарска кралица за кратко през 1163 г.

Мария Комнинан е родена през 1144 г. в Константинопол. Тя е внучка на император Йоан II Комнин и унгарската принцеса Пирошка Арпад. Мария е дъщеря на третия им син, Исак Комнин, и първата му съпруга – Теодора. [1]

Мария е омъжена за унгарския принц Ищван[1], който намира убежище в Константинопол през 1157 г., след като организира неуспешен заговор за свалянето на брат си, крал Геза IV.

След смъртта на крал Геза IV през 1162, император Мануил I Комнин решава да предприеме поход срещу Унгария, за да свали коронования от унгарските барони крал Ищван III, да постави на унгарския престол съпруга на племенницата си Мария и по този начин да превърне Унгария във васал на Константинопол. По предложение на унгарските барони Мануил Комнин се съгласява за унгарски крал да бъде коронован Ласло, брат на Геза IV и на Ищван.

Едва след смъртта на Ласло II през януари 1163 г. съпругът на Мария Комнина е коронован за крал на Унгария като Ищван IV, а Мария Комнина е обявена за негова кралица. Малко по-късно през същата година двамата са прогонени от Унгария и се завръщат във Византия, където Мануил I Комнин дава на племенницата си и съпруга ѝ управлението над областта Земония.

Ищван IV умира през 1165 г., а Мария Комнина го надживява с цели 25 години. Двойката не оставя наследници.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Stiernon, 1965, p. 236