Мария Комнина (кралица на Унгария)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Мария Комнина.

Мария Комнина
кралица на Унгария
Родена
1144 г.
Починала
1190 г. (46 г.)
Управление
Период1163 г.
Семейство
РодКомнини
БащаИсак Комнин
Братя/сестриТеодора Комнина
Евдокия Комнина
СъпругИщван IV

Мария Комнина (1144 – 1190) е византийска принцеса и унгарска кралица за кратко през 1163 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е през 1144 г. в Константинопол. Тя е внучка на император Йоан II Комнин и унгарската принцеса Пирошка Арпад. Мария е дъщеря на третия им син, Исак Комнин, и първата му съпруга – Теодора.[1]

Мария е омъжена за унгарския принц Ищван,[1] който намира убежище в Константинопол през 1157 г., след като организира неуспешен заговор за свалянето на брат си, крал Геза IV.

След смъртта на крал Геза IV през 1162, император Мануил I Комнин решава да предприеме поход срещу Унгария, за да свали коронования от унгарските барони крал Ищван III, да постави на унгарския престол съпруга на племенницата си Мария и по този начин да превърне Унгария във васал на Константинопол. По предложение на унгарските барони Мануил Комнин се съгласява за унгарски крал да бъде коронован Ласло, брат на Геза IV и на Ищван. Едва след смъртта на Ласло II през януари 1163 г. съпругът на Мария Комнина е коронован за крал на Унгария като Ищван IV, а Мария Комнина е обявена за негова кралица. Малко по-късно през същата година двамата са прогонени от Унгария и се завръщат във Византия, където Мануил I Комнин дава на племенницата си и съпруга ѝ управлението над областта Земония.

Ищван IV умира през 1165 г., а Мария Комнина го надживява с цели 25 години. Двойката не оставя наследници.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Stiernon 1965, с. 236.