Мария Райхе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мария Райхе
Maria Reiche
германска изследователка и математик
Восъчна фигура на Мария Райхе в музея в Наска
Восъчна фигура на Мария Райхе в музея в Наска

Родена
Починала
8 юни 1998 г. (95 г.)
ПогребанаПеру

Националност Германия,  Перу
Учила вТехнически университет - Дрезден
Научна дейност
Областархеология
Известна сизследване на Знаците в Наска
Семейство

Уебсайтwww.maria-reiche.de
Мария Райхе в Общомедия

Мария Райхе (на немски: Maria Reiche) е германско-перуанска изследователка, археолог и математик. Известна е най-вече с изследванията си на Знаците в Наска, които вижда за пръв път през 1941 година заедно с американския историк Пол Косък.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена в Дрезден през 1903 година Мария води спокоен живот, докато на 29-годишна възраст решава да се качи на кораб и да замине за Перу. Целта и е да достигне до Куско, за да стане гувернантка на децата на германския консул там. Там, осем години след като е пристигнала в Перу, се среща с американския историк Пол Косък. Като блестяща математичка и запалена по археологията Райхе вижда огромна възможност в тази среща. Заминава за Наска, на 400 километра южно от Лима и започва да сътрудничи на Косък в изучването на линиите. След като американецът решава да се завърне в родината си, Райхе продължава изследванията си сама като обвързва знаците директно с астрономията.[2] Нейната интерпретация е, че дългите прави линии са „линии на слънцето“, които показват точките на изгряване и залязване на слънцето в момента на слънцестоене и равноденствие. Те показвали също и изгрева и залеза на някои звезди, а освен това можели да служат и за предвиждане на лунни затъмнения.

На тази своя астрономическа теза Мария Райхе посвещава 40 години от живота си, изучавайки линиите и геометричните взаимоотношения, които подкрепят нейната идея. Освен това води битка за защита и консервация на следите, които са застрашени от замърсяване и от самите туристи.

През 70-те години на XX век е доказано, че астрономическото подреждане на Наска е изпълнено съвсем случайно. Умира през 1998 година на 95-годишна възраст в Лима.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Jr, Robert McG Thomas. Maria Reiche, 95, Keeper of an Ancient Peruvian Puzzle, Dies // The New York Times. 1998-06-15. Архивиран от оригинала. Посетен на 2018-03-03.
  2. Who was the German governess obsessed with the mystery of Peru's Nazca Lines? // The Independent. 2018-05-15. Архивиран от оригинала. Посетен на 2018-05-15.