Мария Румънска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мария
кралица на Югославия
Kraljica marija.jpg
.
Лични данни
Управление 1922 - 1934
Родена 6 януари 1900
Гота, Германия
Починала 22 юни 1961 г.
Лондон, Великобритания
Семейство
Брак Александър I
Династия Хоенцолерн-Зигмаринген
Баща Фердинанд I
Майка Мария Единбургска
Мария в Общомедия
Мария (6 януари 1900, Гота, Германия22 юни 1961, Лондон, Великобритания) е румънска принцеса и кралица на Югославия, съпруга на крал Александър I.

Мария е родена на 6 януари 1900 г. в германския град Гота. Тя е дъщеря на румънския крал Фердинанд I и на английската принцеса Мария Единбургска, която е внучка на кралица Виктория. Младата принцеса има роман с българския цар Борис III, но политически пречки осуетяват брака им [1].

На 8 юни 1922 г., в Белград, Мария Румънска се омъжва за Александър I Караджорджевич, който по това време е крал на сърби-хървати и словенци, а по-късно — крал на Югославия. Двамата имат три деца:

След убийството на съпруга ѝ през 1934 г., Мария става регент на сина си Петър II, който се възкачва на югославския престол непълнолетен. След като през 1941 г. германските войски нахлуват в Югославия, кралица Мария емигрира във Великобритания. Там кралицата майка се оттегля да живее в една ферма, където води съвсем нормален живот, лишен от каквито и да е кралски почести. Умира в Лондон на 22 юни 1961 г.