Мария Терезия (Свещена Римска империя)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мария Терезия
австрийски монарх
Мария Терезия 
Родена: 13 май 1717 г.
Починала: 29 ноември 1780 г. (63 г.)

Мария Терезия (на немски: Maria Theresia von Österreich) (*1717 - †1780), срещана и като Мария Тереза, е ерцхерцогиня на Австрия, кралица на Унгария, кралица на Бохемия. Основателка е на Лотарингския клон на династията на Хабсбургите.

Управлението й е време на активни реформи. Сред хабсбургските монарси тя се ползва с най-голяма популярност сред народа си и е единствената жена, заставала начело на Хабсбургската монархия. Тя е суверен на Австрия, Унгария, Хърватско, Чехия, Мантуа, Милано, Лодомерия и Галиция, австрийската Холандия и Парма. По брак е херцогиня на Лотарингия, велика херцогиня на Тоскана и свещена римска императрица.

Мария Терезия започва своето 40-годишно царуване, когато нейният баща, император Карл VI умира през октомври 1740 година. Тя наследява баща си, който не оставя синове, а възкачването й на трона води до избухване на Войната за австрийския престол с Прусия - Войната за австрийското наследство (1740 - 1748). Мария Терезия губи войната с Прусия, но запазва Австрия от заплахата на Бавария. Отдавайки на своя съпруг Франц I Лотарингски титлата "австрийски император", тя слага край на войната и поставя началото на мирно и реформистко управление. Посредством успешни династични бракове тя успява да утвърди Хабсбургската империя като водеща европейска сила през XVIII век.

По време на управлението на Мария Терезия избухва т. нар. Седемгодишна война (1756 - 1763), като императрицата влиза в съюз с Русия и Франция срещу Прусия и Великобритания. В крайна сметка Силезия бива спечелена от Прусия.

Мария Терезия налага образователни и финансови реформи. Тя насърчава търговията и развитието на селското стопанство, реорганизира Австрия, за да укрепи международната й репутация. Мария Терезия ограничава влиянието на църквата върху държавата, премахва крепостничеството и инквизицията.

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за