Мария Тертер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мария
царица на България
Лични данни
Родена 13 век
Починала ?
Предшествана от Кира-Мария Асенина
Наследена от Смилцена Палеологина
Семейство
Брак Цар Георги I Тертер
Баща Яков Светослав ?

Мария (вероятно Мария Яковлевна Светославна-Асенина) е българска царица, първа съпруга на цар Георги I Тертер и майка на цар Теодор Светослав.

През 1279 г. Георги I Тертер се жени повторно за Кира-Мария, сестра на цар Иван Асен III, a Мария и синът ѝ Теодор Светослав са изпретени в Цариград. След като през 1280 Георги I Тертер се възкачва на българския престол, той среща категоричния отказ на българския патриарх Йоаким III да признае втория брак на царя за законен. Патриархът дори заплашва Георги I с отлъчване от църквата и не го допуска в храмовете. Царят е принуден да отстъпи пред главата на Българската църква. След проведени преговори между България и Византия, Мария и Теодор Светослав се завръщат в Търново, след като се достигнало до уговорката да бъдат разменени с непризнатата втора съпруга на царя, която била изпратена в Константинопол. След завръщането си в Търново Мария е коронована за законна царица на българите. [1]

Все още няма категорични данни за произхода на царица Мария. Според историка Пламен Павлов Мария произхожда от царския род на Асеневци. Като доказателство той изтъква думите на Георги Пахимер, че Георги Тертет се е стремял "...към царско достойнство..." още преди брака си с Кира-Мария[1], а единственият начин да го получи е да се сроди с царската фамилия посредством брак с някоя потомка на Иван Асен II. Изхождайки от втората част на името на сина ѝ, Светослав, което през 13 в. не е много разпространено сред българите за разлика от имената традиция на русите, историкът изказва предположението, че Мария е дъщеря на руския княз Яков Светослав, който е бил женен за внучка на Иван Асен II, и че Теодор Светослав е бил кръстен на дядо си. Според Пламен Павлов на това се дължи и фактът, че след смъртта на Яков Светослав своеобразен водач на българското болярство става именно Георги I Тертер [1] .

Ако тези разсъждения са верни, то Мария също би трябвало да е Асенина, което е "липсващото звено" между Тертеровци и Асеневци [1].

Деца[редактиране | редактиране на кода]

От Георги I Теретер Мария има три деца:[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Павлов, Пламен. Търновските царици. В.Т.:ДАР-РХ, 2006.
  2. Balkan 21, genealogy.euweb.cz