Марко Брегалнишки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Марко
Марко
митрополит
Роден
25 ноември 1977 година (45 г.)

Религияправославие
Учил вСолунски университет

Марко (на македонска литературна норма: Марко Брегалнички) е духовник на Православната охридска архиепископия, брегалнишки митрополит.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в 1977 година в Щип, тогава в Югославия, днес в Северна Македония със светското име Горан Кимев. Завършва основно образование в Щип, а след това семинарията в Скопие. Служи войник и се записва в Богословския факултет „Свети Климент Охридски“ на Скопския университет, като същевременно работи в администрацията на Велешката и повардарска митрополия.

На 22 юни 2002 година заедно с епископа си Йоан приема Нишкото споразумение и встъпва в единство със Сръбската православна църква. Прогонени са от полицията в Република Македония. На 20 юли 2002 година в манастира „Свети Георги“ край Неготино митрополит Йоан го подстригва в монашество и той приема името Марко. На 2 август 2002 г. в манастира „Свети Прохор Пчински” е ръкоположен за дякон от епископ Пахомий Врански и като дякон служи в параклиса „Възкресение Христово“ в Битоля. Успоредно учи гръцки в Гърция и завършва богословие в Солунския университет.

С решение на Светия Синод на СПЦ, заседавал от 10 май 2003 година, по предложение на митрополита велешки и повардарски и екзарх охридски Йоан, е избран за негов викарен епископ с титлата Дремвишки (Дремвицки). На 1 юни 2003 г. в резиденциалния манастир на Охридската архиепископия „Свети Йоан Златоуст“ е ръкоположен за йеромонах. Властите забраняват влизането в страната на сръбския патриарх и епископи на СПЦ и затова ръкополагането му се извършва в манастира „Свети Прохор Пчински“. С решение на Светия Синод на СПЦ е поставен за наместник на Битолска епархия. На 16 юни 2006 г. Светия Синод на ПОА го избира за архиерей на Брегалнишка епархия. Поради пречки от властите не е интронизиран.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биографија на епископот брегалнички и местобљустител битолски г. Марко (Кимев). // Православна Охридска Архиепископија. Посетен на 29 март 2013 г..
Йоан дремвишки епископ
(10 май 2003 – 16 юни 2006)
вакантна
Йоан
(управляващ)
брегалнишки митрополит
(16 юни 2006 – …)
настоящ