Марко Кардиско

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Марко Кардиско
Marco Cardisco
художник
ПсевдонимМарко Калабрезе
Роден
1486 г.
Починал
1542 г. (56 г.)
Неапол, Италия
Марко Кардиско в Общомедия

Марко Кардиско (на италиански: Marco Cardisco) е италиански художник, работил по време на периода Ренесанс.

Роден е около 1486 г. вероятно в община Тириоло, провинция Катандзаро, и умира около 1542 г. в Неапол. Заради това, че е роден в Калабрия, той е известен също като Марко Калабрезе.

Той работи преди всичко в Неапол между 1508 и 1542 г. Художникът е повлиян от Полидоро да Караваджо и е учител на Пиетро Негрони.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

„Преклонението на маговете“, Граждански музей в Кастел Нуово, Неапол

Освен че е родом от Калабрия, за обучението на художника нищо не се знае. Придържането му към стила на Андреа да Салерно обаче е очевидно. Вероятно има период на чиракуване в Рим между 1515 и 1518 г. в ателието на Полидоро да Караваджо.

Скоро след това се премества в Неапол, където от 1521 г. е включен в списъка на неаполитанските художници. В Неапол художникът оставя най-важното си произведение, рисувано през 1519 г. – „Преклонението на маговете“, в което се виждат фигурите на Фердинандо I, Алфонсо II, Карл V.

Неговият зрял стил е силно повлиян от изкуството на Полидоро да Караваджо, на което той е един от основните неаполитански привърженици. Важните му творби от този период са „Успение Богородично“ и „Разговорът на Свети Августин“, създадена първоначално за църквата Сант Агостино, Неапол, в наши дни изложени в Музей Каподимонте, Неапол.

Марко Кардиско умира в Неапол през 1542 г.

Картини на Марко Кардиско[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Oreste Ferrari, CARDISCO, Marco, detto Marco Calabrese, in Dizionario biografico degli italiani, vol. 19, Roma, Istituto dell'Enciclopedia Italiana, 1976. Посетен на 2 юли 2017.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Marco Cardisco в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​