Марко Тотев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Марко Тотев
български адвокат и общественик
Роден
1858 г.
Починал
26 юли 1936 г. (78 г.)
Право
Област Народен представител в:
IV ВНС   
Семейство
Съпруга Поликсени Кабакчиева
Деца Георги и Никола

Марко Тотев е български юрист и общественик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1858 г. във Велико Търново. Той е началник на канцеларията на руския губернатор в Търново, съдия в Търново, инспектор към Министерство на правосъдието, депутат в Четвъртото велико народно събрание през 1893 г. и окръжен управител на град Бургас през 1900 г.

Марко Тотев е блестящ адвокат и няма нито едно загубено дело, като стихията му са гражданските дела. Негови пледоарии дълги години са еталон за блестяща защита за студентите в Юридическия факултет на Софийския университет. В търновския адвокатски регистър от 1895 г. под № 1 е вписано името на Марко Тотев.[1] Заради изключителната му компетентност е поканен от представители на международната параходна компания „Холанд Америка“ да защитава интересите на компанията в България.

Като единствен син завършва пети клас (най-високото за времето си образование) във Велико Търново. Става писар в съда. Поради отличните си делови качества е назначен за секретар на руския губернатор на Търново, където се отличава със своята начетеност. Завършва право и започва като мирови съдия в горнооряховското село Паскалевец. Става инспектор към новосъздаденото Министерство на правосъдието, член на Ловешкия и Търновския окръжен съд. Членува в Стамболовата партия и е редовен оратор на събранията ѝ в Търново. Известен е с перфекционизма и педантичността си относно работата. Дори осъжда тогавашното народно събрание заради една буква: буквата „й“ в закона за обезщетяване на учителите не била изписана правилно и това променяло смисъла.

Въпреки забележителния му живот, в българския език името му е станало нарицателно за лош късмет и несполука, поради липсата му на късмет при игра на покер.

На сватбата му с Поликсени Кабакчиева, кум им е Васил Друмев. Марко и Поликсени имат двама сина: Георги и Никола, и двамата достигат чин генерал.[2]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Катя Митова-Ганева, Познатият непознат Марко Тотев. Велико Търново: Фабер, 2020 ISBN 978-619-00-1115-6

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кой е бил наистина Марко Тотев?, bgfactor.org, 27 ноември 2007.
  2. Офицери - роднини на Марко Тотев, блог Един завет, 1 юли 2009.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Право“         Портал „Право          Портал „Велико Търново“         Портал „Велико Търново          Портал „Османска империя“         Портал „Османска империя          Портал „България“         Портал „България