Марк Антоний Оратор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Марк Антоний.

Марк Антоний Оратор (на латински: Marcus Antonius Orator; * 143 пр.н.е.; † 87 пр.н.е.) е римски политик от семейството на Антониите и един от най-известните оратори на своето време. Дядо е на Марк Антоний.

Той започва своята политическа кариера като квестор през 113 пр.н.е. и през 102 пр.н.е. е избран за претор с проконсулски правомощия в провинция Киликия. По време на своя мандат, Антоний се бори с пиратите с такъв успех, че Сената му гласува морски триумф в негова чест.

През 99 пр.н.е. е избран за консул, заедно с Авъл Постумий Албин и през 97 пр.н.е. е избран за цензор. Той е военачалник в Съюзническата война (90-88 пр.н.е.). По време на римските граждански войни между Гай Марий и Луций Корнелий Сула, Антоний поддържа последния. Това му коства живота; Гай Марий и Луций Корнелий Цина го екзекутират след като завземат Рим през 87 пр.н.е.

Марк Антоний Оратор има два сина, Марк Антоний Кретик и Гай Антоний Хибрида и една дъщеря Антония, която е пленена в Италия от пирати. Кретик става баща на генерал и триумвир Марк Антоний.

Източници[редактиране | редактиране на кода]