Марк Антоний Феликс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Антоний Феликс в „Promptuarii Iconum Insigniorum“

Марк Антоний Феликс (на латински: Marcus Antonius Felix) е римски конник и прокуратор на Юдея 52 - 60 г.

Феликс и брат му Марк Антоний Палас са в кръга на важните освободени съветници в двореца на император Клавдий. Те са били роби в домакинството на Антония, майката на бъдещия император Клавдий и са освобдени през 31 г. Двамата братя произлизали от гръцките владетели на Аркадия.

Преди 52 г. Феликс става прокуратор на Самария. След свалянето на Вентидий Куман заради конфликтите му със самаритяните, Феликс получава и територията Юдея. Управлявал деспотски. Осъдил Апостол Павел в Цезарея Маритима на 2 години под стража (Евангелие на Апостол Лука, капител 24).

Феликс побеждава еврейския фалшив профет, нарекъл се „Египтняния“, който събира 30.000 привърженици на Елеонския хълм и иска да осводи Йерусалим от римляните. Потушава и други въстания, заповядва убийството на главния свещеник Йонатан.

Феликс се жени за три царски дъщери. През 53 г. в Рим се жени за принцеса Юлия Друзила (* 38 г.), дъщеря и единствено дете на Юлия Урания и Птолемей от Мавретания (син на Клеопатра Селена и Юба II). Тя е правнучка на Марк Антоний и Клеопатра и втора братовчедка по майка на император Клавдий. Двамата нямат деца.

През 55 г. се жени за Друзила, дъщеря на Ирод Агрипа I, което е против закона, който забранява женитба между еврей и не-еврей. С нея той има дъщеря Антония Клементиана и син, който се казва Марк Антоний Агрипа. Друзила и синът ѝ умират в Помпей при избухването на Везувий на 24 август 79 г. След това Феликс се жени за трети път.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]