Марк Лий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Марк Лий
южнокорейски рапър и автор на песни
Роден
2 август 1999 г. (24 г.)

Националност Южна Корея
Музикална кариера
Стилк-попхип-хоп
Инструментивокал
Гластенор
Активност2013 –
ЛейбълSM Entertainment • Capitol Records • Avex Trac
Участник вЕн Си Ти“, NCT U, NCT 127, SuperM, NCT Dream
Марк Лий в Общомедия

Марк Лий или И Мин-хьонг (на корейски: 이민형), известен също просто като Марк, е рапър и автор на песни. Той е най-известен като член на южнокорейската момчешка група „Ен Си Ти“ и нейните подразделения NCT U и NCT 127, преди също с „NCT Dream“. Той дебютира с NCT U на 9 април 2016 г. с дебютния сингъл „The 7th Sense“. Той е и член на супергрупата „SuperM“, която дебютира през октомври 2019 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Марк е роден 2 август 1999 г. в Торонто, Онтарио, Канада.

2013 – 2015: SM Rookies[редактиране | редактиране на кода]

През декември 2013 г. Марк е представен като член на SM Rookies, екип за подготовка преди дебют, управляван от SM Entertainment. През 2014 г.

Марк се появява в Exo 90: 2014, риалити шоу с участието на Exo, редом с други членове на програмата SM Rookies, където изпълняват песни и пресъздават музикални клипове на видни K-pop идоли от 90-те.

През 2015 г. той се появява на канала на Дисни в Корея в „The Mickey Mouse Club“ като мишкаджия заедно с други членове на програмата SM Rookies, някои от които са в NCT Dream. Шоуто се излъчва от 23 юли до 17 декември 2015 г. и водещ е Leeteuk от Супер Джуниър.

NCT и соло начинания[редактиране | редактиране на кода]

През април 2016 г. SM Entertainment потвърждава Марк заедно с още петима членове на програмата SM Rookies, че ще дебютират като членове на NCT и първата подгрупа, NCT U. На 9 април Марк, заедно с Taeyong, Doyoung, Ten и Jaehyun, дебютира с цифровия сингъл „The 7th Sense“, за който той и Taeyong са участвали в писането.

През юли 2016 г. SM потвърждава Марк като член на втората подгрупа на NCT, NCT 127, заедно с Taeyong, Taeil, Yuta, Jaehyun, Winwin и Haechan. NCT 127 правят своя официален дебют с NCT #127 и заглавна песен „Fire Truck“ на 10 юли 2016 г.

През август 2016 г., SM потвърждава Марк като член на третата подгрупа на NCT, NCT Dream, заедно с Renjun, Jeno, Haechan, Jaemin, Chenle и Jisung. Групата прави официалния си дебют на 24 август 2016 г. със сингъла „Chewing Gum“.

През септември 2016 г. Марк участва в „Going Through Your Heart“ на Хенри Лау, оригинален саундтрак към драмата на KBS, „Sweet Stranger and Me“. Това е първото му самостоятелно начинание след дебюта му в NCT.

През януари 2017 г. Марк се присъединява към High School Rapper, хип-хоп риалити шоу, което се излъчва по Mnet. Той стига до финала и изпълнява оригинална песен „Drop“ с участието на Seulgi от Red Velvet. Впоследствие той е класиран на 7-о място.

През юли 2017 г., Марк си сътрудничи с Xiumin на Exo за сингъл, „Young & Free“. Сингълът е издаден през сезон 2 на дигиталния музикален проект SM Entertainment „Station“. През същия месец Марк се появява в първия сезон на музикалното шоу „Snowball Project“. Той си партнира с Park Jae-jung и пуска „Lemonade Love“ на 21 юли, също чрез SM Station, която е продуцирана от Хенри Лау и Йоон Джонг-шин.

През февруари 2018 г. Марк е обявен за един от основните MC за Show! Music Core. Впоследствие той напусна програмата през януари 2019 г., за да се съсредоточи върху дейностите с NCT 127. През май 2018 г. той става редовен участник в актьорския състав в риалити телевизионното предаване MBC „It's Dangerous Beyond The Blankets“. През октомври 2018 г. Марк пуска песента „Dream Me“ с Joy от Red Velvet за саундтрака на драмата на KBS „The Ghost Detective“.

На 31 декември 2018 г. Марк става първият член, който официално завършва NCT Dream.

На 7 август 2019 г. Марк е потвърден като член на SuperM, „к-поп супергрупа“, създадена от SM Entertainment в сътрудничество с Capitol Records. Промоциите на групата започват през октомври и са насочени към американския пазар. Едноименното дебютно EP на SuperM е издадено на 4 октомври 2019 г. с водещ сингъл „Jopping“.

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

  • По-големият му брат е този, който го насърчава да продължи в музикалната кариера.
  • Любимите му храни са: гевреци, сладолед с вкус на бисквитки и сметана, пиле, кимчи, ориз, диня.
  • Любимите му спортове са бадминтон и кънки на лед.
  • Като малък, мечтата му е да стане автор или продавач на сладолед.
  • Джехюн казва, че Марк понякога рапира в съня си, както на корейски, така и на английски.
  • Марк се страхува от хората, особено от Хечан.
  • Той каза, че му се струва да плаче всеки път, когато гледа как Джисунг мие чиниите.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Заглавие Година Класации Продажба Албум
KOR

Gaon

US

World

Като основен изпълнител
"Drop" (두고가)

(featuring Seulgi)

2017 93 KOR: 46 443 School Rapper FINAL
Колаборации
"Young & Free"

(with Xiumin)

2017 31 6
  • KOR: 72 133
SM Station Season 2
"Lemonade Love"

(with Park Jae-jung)

197 17 SM Station Season 2
Саундтрак песни
"Going Through Your Heart"

(with Henry)

2016 Sweet Stranger and Me OST
"Dream Me" (나라는 꿈)

(with Joy)

2018 The Ghost Detective OST

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Телевизионни предавания[редактиране | редактиране на кода]

Година Заглавие Канал Роля Бележки
2017 High School Rapper Mnet Състезател
Snowball Project Naver TV Cast member
2018 – 2019 Show! Music Core MBC Co-host with Ong Seong-wu and Kang Mi-na
2018 It's Dangerous Beyond The Blankets MBC Main cast Ep. 8 – 10 (Season 2)

Музикални видеа[редактиране | редактиране на кода]

Заглавие Година
"Young & Free" (with Xiumin) 2017
"Lemonade Love" (with Park Jae-jung)

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Година Награждаване Категория Номенирана работа Резултат
2018 18th MBC Entertainment Awards Rookie Award in Music / Talk Show – Male Show! Music Core Номиниран

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Mark Lee (singer) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​