Мармарис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мармарис
Collage of Marmaris.jpg
Turkey relief location map.jpg
36.8564° с. ш. 28.2711° и. д.
Мармарис
Страна Флаг на Турция Турция
Мармарис в Общомедия
Централният плаж на Мармарис
Разходка с корабче в протока на Мармарис

Мармарис (на турски: Marmaris) е град във вилает Мугла на Турция.

География[редактиране | редактиране на кода]

Мармарис е един от най-оживените градове и важен курортен и пристанищен град на егейското и средиземноморското крайбрежие на Турция, където целият курортен живот протича не между стените на хотелите, а на улиците, на прекрасната крайбрежна ивица, в кафенетата на открито, в ресторантите, баровете и дискотеките. Най-знаменитите от тях се намират на Bar Street-улица с повече от 40 дискотеки и барове една до друга, която не стихва до 5 часа сутринта. Населението му около 31 хил. жители (2002), но през лятото заедно с курортистите градът с прилежащия район събира над 400 хил. души.

Забавления[редактиране | редактиране на кода]

В Мармарис има възможност за много водни спортове. Има 3 аквапарка. Имате възможност за интересна екскурзия — да посетите най-близкия остров Родос. Няма да скучаете и в някои от многобройните барове и дискотеки. И, не на последно място, отличните хотели и турското гостоприемство ще направят повече от страхотна вашата ваканция.

История[редактиране | редактиране на кода]

Крепостта в Мармарис

Не е изяснено точно кога е създадено селището, но данните показват, че към 6-ти век пр.н.е. селището е било познато под името Фискос, част от Кария. Градът е бил част от Римската империя, по-късно Византия. В началото на 16 век се разгарят ожесточени битки между османците и рицарите кръстоносци за контрол над града и близките острови Додеканези.Замъкът в Мармарис е възстановен през 1522 от османския султан Сюлейман. Под егидата на Министерството на културата крепостта е била преобразувана в музей. Има седем галерии, от които най-голямата се използва като изложбена зала и дворът е украсен със сезонни цветя.

Мармарис е един от най-известните турски курорти.

Квартали[редактиране | редактиране на кода]

Един от най-лазурните и приятни за почивка квартали на Мармарис е „Ичмелер“, намиращ се на 8 км. от центъра на града. В него има много хотели и живописно сливане на планина с море и страхотни гледки. Този квартал е богат на магазини екзотична природа (бял и розов зокум), различни видове палми, портокалови дръвчета. В превод името му означава "изгубен рай" и това като че ли е истина: тук има широки пясъчни плажове, зелени планински хълмове, вода чиято кристална чистота се дължи на вливащите в морето планински извори. А атмосферата може да се определи най-точно като "вилна": тук е пълно с цветя, малки кафенца и симпатични малки хотелчета.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Мармарис има средиземноморски климат и се характеризира с горещо лято и мека зима. През летния сезон температурите могат да достигнат 45°С. Зимите са предимно дъждовни. Годишните валежи могат да достигнат 1181.8 милиметра. Много туристи избират да почиват в Мармарис през септември и октомври.

Pазходка в Мармарис

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]