Марсел Дюшан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Марсел Дюшан
Marcel Duchamp
френски художник
Около 1927 година
Около 1927 година

Роден
Починал
2 октомври 1968 г. (81 г.)
Ньой сюр Сен, Франция
ПогребанРуан, Франция

Националност Франция
 САЩ (след 1955 г.)
Учил вНационално училище по харти[1]
Кариера в изкуството
Жанрживопис, скулптура, Фотография, Концептуално изкуство
НаправлениеДадаизъм, сюрреализъм, кубизъм
Известни творбиNude Descending a Staircase, No. 2 (1912)
Фонтанът (1917)
The Bride Stripped Bare By Her Bachelors, Even (1915 – 23)
Étant donnés (1946 – 66)
Семейство

Уебсайт
Марсел Дюшан в Общомедия

Марсел Дюшан (на френски: Marcel Duchamp; р. 28 юли 1887 г. – п. 2 октомври 1968 г.) е френски художник и теоретик на изобразителното изкуство. Считан е за една от най-влиятелните фигури в изкуството на 20 век заради оригиналността на идеите му. Творчеството на френския художник най-често се свързва със сюрреализма и дадаизма. През 1912 г. въвежда термина ready made. Творчеството му, въпреки че е скромно по обем, оказва съществено влияние върху формирането на такива направления в изкуството от втората половина на 20 век, като поп-арт, минимализъм, концептуално изкуство, и др.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Детство[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в семейство със седем деца, едно от които е починало малко след раждането си. Четири от децата стават прочути художници: Марсел, Жак Вийон (Гастон Дюшан, 1875 – 1963) и Раймон Дюшан-Вийон (1876 – 1916), а също и сестра им Сузана Дюшан-Кроти (1889 – 1963).

Любовта си към изкуството те дължат на дядо си по майчина линия – Емил Никола, пенсиониран художник и гравьор. Цялата къща била пълна с негови произведения. Баща им дал на децата си пълна свобода при избора на професия, без да настоява да наследят неговата. Както и по-големите му братя, от 10-а до 17-а си година Марсел учи в лицей в Руан. Не бил отличен ученик, но му се удавала математиката и дори на няколко пъти печелил ученически конкурси по тази дисциплина. През 1903 г. печели първия си конкурс по изобразително изкуство.

Започва да се увлича от рисуването сериозно на 14-годишна възраст. От това време са запазени негови потрети на сестра му Сузана. Първите живописни платна на Дюшан (пейзажи в духа на импресионизма, рисунки) са датирани към 1902 г. През 1904 г. той пристига в Париж, намира си квартира в Монмартър, опитва се да се запише в Академия Жулиан, но скоро изоставя лекциите. Живописта му от този период е подражателска, следва ту Пол Сезан, ту фовизма на Анри Матис. През 1909 г. негови творби биват включени в Есенния салон, а Гийом Аполинер ги коментира в своя обзорна статия за салона.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]