Марси Рийс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Марси Райс)
Направо към: навигация, търсене
Марси Б. Рийс
Marcie B. Ries
американски дипломат
Марси Рийс
Марси Рийс

Родена
1950 г. (66 г.)

Марси Б. Рийс (на английски: Marcie B. Ries) e посланик на САЩ в България от 1 октомври 2012 г. замествайки отзования предсрочно Джеймс Уорлик. Магистър е по международна политика[1] от Университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор, Мериленд.

Марси Рийс е старши дипломат от кариерата с 31-годишен опит в Европа, Карибския басейн и Близкия изток и ключова фигури във външната политика на САЩ. Тя е специалист по националната сигурност и военно-политическата сфера. Начало на дипломатическата си кариера поставя през 1978 г. като политически съветник към мисията в Доминиканската република. През 1984 г. е на работа в политическия отдел на посолството на САЩ в Анкара. В периода 1986-1988 г. отговаря за връзките на Държавния департамент с Ватикана. Между 1988 г. и 1990 г. оглавява бюрото по европейските военнополитически въпроси. Четири години работи като съветник в посолството на САЩ в Лондон, четири години заместник-политически съветник в мисията на САЩ в Европейския съюз в Брюксел и в мисията в Турция. През 2001 г. е назначена за директор в бюрото по политически въпроси на ООН. От 2003 до 2004 г. е ръководител на мисията в Бюрото на САЩ в Прищина, Косово. От 2005 до 2007 г. Рийс е посланик в Албания. Там тя отделя особено внимание на борбата с организираната престъпност, корупцията и на търговията с хора. От 2007 г. е политически военен съветник в Багдад. През септември 2008 г. е назначена за помощник-секретар по ядрената и стратегическата политика в Държавния департамент на САЩ. По това време работи и по важни стратегически въпроси като отношенията на САЩ с Русия, споразуменията за неразпространение на ядрените оръжия и др.

Марси Рийс говори турски, испански и френски. Омъжена е за Чарлз Рийс, посланик на САЩ в Гърция в периода 2004 – 2007 г. Двамата се запознават като студенти. В момента Чарлз Рийс работи в Ранд корпорейшън, американски стратегически изследователски център. Имат син и дъщеря.

Анализатори свързват работата ѝ в България с вероятен удар срещу Иран.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Елица Мартинова, САЩ ни пращат тежката си артилерия, offnews.bg, 13 април 2012 г.
  2. Поли Асенова, Ядреното оръжие на US дипломацията, в. Политика, 08.06.2012 г.