Марси Рийс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Марси Б. Рийс
Marcie B. Ries
американски дипломат
Марси Рийс
Марси Рийс

Родена

Образование Университет „Джонс Хопкинс“
Оберлински колеж
Семейство
Съпруг Чарлз Рийс
Марси Б. Рийс в Общомедия

Марси Берман Рийс (на английски: Marcie Berman Ries) e посланик на САЩ в България от 1 октомври 2012 г. замествайки отзования предсрочно Джеймс Уорлик. Магистър е по международна политика[1] от Университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор, Мериленд. Дипломат с опит в Европа, Карибския басейн и Близкия изток и ключова фигури във външната политика на САЩ. Тя е специалист по националната сигурност и военно-политическата сфера.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Начало на дипломатическата си кариера поставя през 1978 г. като политически съветник към мисията в Доминиканската република.

През 1984 г. е на работа в политическия отдел на посолството на САЩ в Анкара.

В периода 1986-1988 г. отговаря за връзките на Държавния департамент с Ватикана.

Между 1988 г. и 1990 г. оглавява бюрото по европейските военнополитически въпроси. Четири години работи като съветник в посолството на САЩ в Лондон, четири години заместник-политически съветник в мисията на САЩ в Европейския съюз в Брюксел и в мисията в Турция.

През 2001 г. е назначена за директор в бюрото по политически въпроси на ООН.

От 2003 до 2004 г. е ръководител на мисията в Бюрото на САЩ в Прищина, Косово.

От 2005 до 2007 г. Рийс е посланик в Албания. Там тя отделя особено внимание на борбата с организираната престъпност, корупцията и на търговията с хора.

От 2007 г. е политически военен съветник в Багдад.

През септември 2008 г. е назначена за помощник-секретар по ядрената и стратегическата политика в Държавния департамент на САЩ. По това време работи и по важни стратегически въпроси като отношенията на САЩ с Русия, споразуменията за неразпространение на ядрените оръжия и др.

Марси Рийс говори турски, испански и френски. Омъжена е за Чарлз Рийс, посланик на САЩ в Гърция в периода 2004 – 2007 г. Двамата се запознават като студенти. Чарлз Рийс работи в Ранд корпорейшън, американски стратегически изследователски център. Имат син и дъщеря.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Елица Мартинова, САЩ ни пращат тежката си артилерия, offnews.bg, 13 април 2012 г.