Марс сървейър 2001 лендър

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Марс сървейър 2001 лендър (на английски: Mars Surveyor 2001 Lander) е планиран космически апарат, разработван от НАСА, чиято мисия до Марс е отменена през май 2000 г. след провалите на Марс клаймит орбитър и Марс полър лендър в края на 1999 г. Лендърът трябвало да бъде изстрелян заедно с Марс сървейър 2001 орбитър, който е преименуван на Марс Одисей и е изстрелян самостоятелно на 24 октомври 2001 г.

Марс сървейър 2001 лендър е конструиран по договор между НАСА и корпорация Локхийд Мартин. Базовият дизайн на космическия апарат е идентичен с този на Марс полар лендър, който се е очаквало да бъде първият от евтиноструващите сонди „Марс сървейър“. Преди отменянето на мисията различни причини, като повече разходи от предвиденото и поради технически причини дизайнът на апарата е променен и предвидената голяма антена на марсохода е заменена от по-малка като на Sojourner, който беше част от мисията на Марс Патфайндър. По-късно тази антена е включена в мисията на двата марсохода от Марс експлорейшън ровър през 2004 г.

Марсоходът Опъртюнити каца на мястото предвидено по-рано за Марс сървейър 2001 лендър — Меридиани Планум.

Предвидено е било 2001 лендър да носи до Марс тестови товар, с който е трябвало да се демонстрира проидводство на кислород от марсианската атмосфера[1], както и да се тества технологията слънчева клетка и методи за смекчаване на ефекта от марсианския пясък върху захранващите системи.[2]

Самият апарат е съхранен до изстрелването на Финикс и се намира в региона на Северния полюс на Марс. Финикс има на борда си три инструмента, които първоначално са предвидени за Марс сървейър 2001 лендър.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. D. Kaplan et al., THE MARS IN-SITU-PROPELLANT-PRODUCTION PRECURSOR (MIP) FLIGHT DEMONSTRATION, paper presented at Mars 2001: Integrated Science in Preparation for Sample Return and Human Exploration, Lunar and Planetary Institute, Oct. 2-4 1999, Houston, TX.
  2. G. A. Landis, P. Jenkins, D. Scheiman, and C. Baraona, "MATE and DART: An Instrument Package for Characterizing Solar Energy and Atmospheric Dust on Mars", presented at Concepts and Approaches for Mars Exploration, July 18–20, 2000 Houston, Texas.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]