Мартенска бира (Франция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мартенска (пролетна) бира
(Bière de Mars, Bière де Printemps)
Schutzenberger bière de mars.jpg
Произход Флаг на Франция Франция
Град/Регион Арас, Нор-Па дьо Кале
Тип бира ейл
Алкохол% 4,5 – 5,5 %
В производство от ХІV век.

Френската мартенска бира (на френски: Bière de Mars), известна и под името Пролетна бира (на френски: Bière де Printemps), е традиционен френски ейл от района на Нор-Па дьо Кале, Елзас, Лотарингия (регион) и Шампан-Ардени, Северна Франция.

История и характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Първото писмено споменаване на този стил бира е от 1394 г. в архивите на Арас, откъдето тази бира вероятно произхожда. След прибирането на последната реколта ечемик през август, тя се оставяла да съзрее за около три месеца и бирата се варяла в началото на зимата (декември-януари) и се консумирала през месец март. С развитието на селското стопанство тази традиция постепенно отмира. Възстановена е през 1980 г. по инициатива на Асоциацията на френските пивовари. Понастоящем мартенска бира произвеждат около 300 френски пивоварни с годишно производство около 60 000 хектолитра, което е около 1 % от пазара на бира в страната.

Традиционно мартенската бира се появява на пазара на 1 март. Тя се произвежда в лимитирани серии от различни сортове ечемик, засети през през миналата пролет и прибирани през лятото и се вари в началото на зимата, през декември-януари. Мартенската бира е ейл с висока ферментация, с кехлибарен цвят и ниско алкохолно съдържание (4,5 – 5,5 % об.). За разлика от германската мартенска бира Märzen, френската мартенска бира е по-слабо горчива и с по-ниско алкохолно съдържание, но може да бъде по-тъмна (поради добавяне на карамел или други оцветители) и леко пикантна. Друга основна разлика е, че германската Märzen е тип лагер, докато френската мартенска бира ферментира с ейлови дрожди и е в стил ейл.

Тези характеристики на мартенската бира са определени от Асоциацията на френските пивовари. Някои пивоварни предпочитат името „Пролетна бира“, за да не ограничават продажбите само за един месец в година.

Търговски марки[редактиране | редактиране на кода]

Типични търговски марки са: Météor de Mars, Jenlain de printemps, Ch'ti de printemps, l'Angelus de printemps, Pelforth de printemps.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]