Мартин Бехайм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мартин Бехайм
германски учен
Мартин Бехайм 
Роден: 6 октомври 1459 г.
Починал: 29 юли 1507 г. (47 г.)

Мартин Бехайм (на немски: Martin Behaim, на португалски: Martinho da Boémia) е германски учен, негоциант и мореплавател, дълго време на португалска служба. Създател на най-стария познат до днешни дни глобус.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в баварския град Нюрнберг на 6 октомври 1459 г., в богато семейство, произхождащо от Бохемия. Неговият баща търгува във Венеция и е член на местния сенат. Мартин още от най-ранни години приема участие в делата на своя баща, а след неговата смърт през 1474 година, работи заедно със своите чичовци Леонардо и Йориусо ван Дорпом, търговци на платове от Мехелен. През 1478 година се премества в град Антверпен в Брабант, където учи астрономия и математика.

Живот в Португалия[редактиране | редактиране на кода]

През 1484 година Бехайм за първи път пристига в Лисабон, с търговски цели. След година е посветен в рицар от крал Жуау II. През 1488 година се жени за дъщерята на своя приятел Йос ван Хуртер, фламандец на португалска служба, заемащ поста губернатор на островите Пику и Файал (част от Азорските острови), и се преселва на Азорите.

Паметник на Бехайм в Нюрнберг, Германия.

Този брак му позволява Бехайму да се приближи до кралският двор, и ако е възможно, да получи длъжността на придворен астроном и картограф. Испанския хроникьор Антонио де Херера в съчинението си „Всеобща история на Индия“ (на испански: Historia General de las Indias) потвърждава, че с Бехайм се е срещал Христофор Колумб и двамата са обсъждали проект за плаване до Индия, което да бъде извършено в западно направление. По думите на историка: „Колумб намира потвърждение на своето мнение в думите на Мартин от Бохемия, свой приятел и многосведущ космограф“. Бехайм бил също така близък с „кръг изтъкнати математици“, общество от придворни учени, занимаващи се преди всичко с въпроси за физиката, астрономията и навигацията. Запазени са сведения, че Бехайм участва в плаване, под командването на Диого Кан, към береговете на Африка през 1484 година. Експедицията продължава 19 месеца, през които португалците откриват неизвестни дотогава страни като Гамбия, Гвинея, установяват контакт с племена, дошли до устието на река Конго и се завръщат в Португалия с кораб пълен с ценни стоки и подправки.

Връщане в Нюрнберг. Изработване на глобуса[редактиране | редактиране на кода]

Карта от 1889 година, повтаряща контурите на глобуса на Бехайм

През 1490 година Бехайм се завръща в родният си град по търговски дела, а също така да получи оставеното от майка му наследство. Георг Холцщуер, член на градският съвет, пътешествал в Египет и Светите земи и интересуващ се от географски открития, го убеждава да остане в града и да създаде глобус, на който да са отразени последните открития на португалците. Около 1492 година глобуса бил готов, на него били нанесени географскитее познани на европейците в навечерието на откриването на Америка. Големината на глобуса била 507 мм. в диаметър, на него нямало указания за ширини и дължини по съвременните методи, но има екватор, меридиани, тропик и изображения със знаците на зодиака. На глобуса се срещат грешки, както и в картите на Паоло Тосканели. Отразени са и кратки описания на различни страни и изображения на техните жители.

Отново в Лисабон, край на живота[редактиране | редактиране на кода]

През юли 1493 година Мартин Бехайм заминава обратно за Португалия. Сведенията за живота му, след създаването на глобуса са много оскъдни. Известно е, че се занимава с търговия на остров Файал до 1506 година, след което заминава за Лисабон, където умира на 29 юли 1507 година. Бехайм умира в пълна нищета, причините за която са напълно неизвестни.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]