Мартин Георгиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мартин Георгиев
български композитор и диригент
Роден: 19 декември 1983 г. (35 г.)

Мартин Георгиев е български диригент и композитор.

Защитил е Докторат по Композиция в Кралската Академия за Музика в Лондон с главен научен ръководител Др. Филип Кешиън и консултанти Сър Питър Максуел Дейвис, Сър Харисън Бъртуисъл, Джулиан Андерсън и др., в рамките на който развива иновативна композиционна техника — „Морфираща Модалност“ на базата на основни принципи от теорията и практиката на Българската и Византийската Православна Църковно-Певческа традиция, Музикалната Когнитивна и Перцептивна Психология и техниката на "Морфиращите Образи" от визуалните изкуства.[1] Завършил е Магистратура по Дирижиране в Кралската Академия за Музика в Лондон при Колин Метърс, Сър Колин Дейвис и Джордж Хърст, за която му е присъдена Мемориалната Награда „Фред Саутхол“[2].

От 2013 е Асистент Диригент на Кралския Балет в Кралската Опера, Ковънт Гардън, Лондон[3]. През 2012-2013 е Резидентен Композитор на гр. Хайделберг, Германия, където композира и дирижира симфонична музика по поръчка на Оркестъра и Генералния Музикален Директор на града Йордан Камджалов[4]. През 2010-2011 е Резидентен Композитор на Симфоничния Оркестър на БиБиСи, Лондон по програма за изтъкнати млади композитори [5]. През 2009 в Лондон се състоява премиерата на първата му Опера „Огледалото“ по либрето на Марике Ван Ерде, под патронажа на Лейди Солти, Сър Чарлз Маккеръс и Ендрю Ричи [6][7]. Бил е асоцииран диригент на Лондонската Блуумсбъри Опера[8], гавен гост-диригент на Лондонския Ансамбъл за съвременна музика „Азалиа“[9], гост-диригент на Оркестъра на Българското Национално Радио[10], Софийската Филхармония[11], Варненската Филхармония[12], Концертния Оркестър на Лондонската Кралска Академия, и др. Композиции на Георгиев са изпълнявани във Великобритания, САЩ, Франция, Германия, Белгия, Холандия, Япония, Мексико, Канада, Гърция, България, Израел и Италия.

Лауреат е на над 15 национални и международни конкурси за перкусионисти и композитори. За произведението си „Пасакалия по Две Български Теми“ печели конкурс за 75тата Годишнина на Софийска Филхармония.[13] Произведението е избрано и на Международния композиторски форум „Тактус“ в Брюксел през 2004 г. за изпълнение от Националния Оркестър на Белгия.[14] Същия форум селектира негови творби и през 2008 и 2011 г., които са изпълнявани, записвани и издавани на компактдиск от Брюкселската Филхармония[15]. През 2005 г. поставя транскрипции за маримба на произведения на Панчо Владигеров.[16][17]

През 2002 г. завършва средното училище по изкуствата „Добри Христов“. Още по това време композира концерт за вибрафон и маримба, който представя и на Международния музикален фестивал „Варненско лято“'2002.[18] Бакалавърска степен по ударни инструменти придобива в Музикалната академия в София, като е изучавал композиция и дирижиране при Васил Казанджиев, Красимир Тасков, Пламен Джуров и Милко Коларов.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Асоциация на Композиторите във Великобритания
 2. Официален уебсайт на М. Георгиев
 3. в. 24 Часа 2013
 4. Официален уебсайт на Хайделбергския Симфоничен Оркестър
 5. Биография от Официалния Уебсайт на М. Георгиев
 6. Български Сити Клуб, Лондон, Събития
 7. Огледалото, Официален уебсайт
 8. Уебсайт на Блуумсбъри Опера
 9. Уебсайт на Звукозаписна Компания "Нонкласикъл"
 10. в. Народно Дело 2008
 11. Видеоклипове от Официалния Уебсайт на М.Георгиев
 12. Европейски Музикален Фестивал 2008, Програма
 13. „Варненско лято“, „Черно море“, 28 юни 2007
 14. Participants Tactus 2004
 15. Концертна програма на Брюкселската Филхармония на Фестивала Арс Музика, Белгия 2012
 16. Информация за симфоничен концерт на Васил Казанджиев и Мартин Георгиев
 17. Ученик и учител заедно на сцената, сайт на Оперно-филхармонично дружество – Варна
 18. Новини от сайта на Областна управа — Варна

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]