Мартин Фрийман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мартин Фрийман
Martin Freeman
РоденМартин Джон Кристофър Фрийман
8 септември 1971 г. (1971-09-08) (52 г.)
Алдършот, Хемпшир, Англия,  Великобритания
Значими ролиБилбо Бегинс, Тим Кентърбъри, Доктор Уотсън
Награди ЕмиНай-добър поддържащ актьор в минисериал или филм:
2014 „Шерлок
Награди на БАФТАНай-добър поддържащ актьор:
2011 „Шерлок“
Уебсайт
Мартин Фрийман в Общомедия

Мартин Джон Кристофър Фрийман (на английски: Martin John Christopher Freeman) е английски актьор, популярен с ролите си в британската версия на „Офисът“ и „Шерлок“, където играе доктор Уотсън, както и с ролята на Билбо Бегинс в трилогията „Хобит“ на Питър Джаксън. Други по-значими филмови проекти, в които взима участие, са „Наистина любов“ (Love Actually), Пътеводител на галактическия стопаджия (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy) и трилогията Three Flavours Cornetto.

Ранни години и образование[редактиране | редактиране на кода]

Мартин Фрийман е роден на 8 септември 1971 г. в Алдършот, Хемпшир. Отгледан е в семейство на католици. Той е петото дете в семейството на Джефри и Филомена. Има по-голям брат на име Тим, който е музикант и член на групата Frazier Chorus. Родителите му се развеждат, а когато е на 10, баща му умира от сърдечен удар. Завършва средното си образование в католическо училище, след което следва в Central School of Speech and Drama в Лондон.

Въпреки че семейството му не е отдадено напълно на религията, тя оказва голямо влияние върху неговия живот. Като дете е бил астматик и претърпява операция, тъй като има проблем с бедрата си.[1][2]

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Фрийман е участвал в много телевизионни и театрални продукции, като през 2001 г. добива голяма популярност с ролята на Тим Кентърбъри в BBC The Office. Следват роли в проекти на Саша Барон Коен и романтичната комедия „Наистина любов“. Участва в две от най-успешните комедии на Саймън Пег и Ник Фрост – „Шон от мъртвите“ и „Горещи палки“.

В последните няколко години името му се свързва със сериала на ББСШерлок“, който е модерна адаптация на разказите за Шерлок Холмс. В него той играе доктор Уотсън, за което получи БАФТА за най-добра поддържаща мъжка роля в телевизионен филм през 2011 г.

През 2012 г. се очакваше Фрийман в първия прикуъл към „Властелинът на пръстените“ „Хобитът“, където той е в ролята на Билбо Бегинс. Във втория филм Мартин отново си партнира с Бенедикт Къмбърбач, който играе Шерлок Холмс в гореспоменатия сериал.[3]

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Актьорът в понастоящем живее в Хартфордшър заедно с приятелката си Аманда Абингтън, също актриса, и двете им деца Джо и Грейс. Въпреки че дълги години е живял спрямо каноните на Римокатолическата църква, Фрийман счита себе си за атеист.[4] Сред идолите от неговото детство са Боб Марли и Пол Уелър. Любимите му филми са Кръстникът (на английски: The Godfather), музикално-документалният филм This is Spinal Tap, Уестсайдска история (на английски: Westside Story), както и телевизионният сериал Семейство Сопрано.[5]

Мартин Фрийман е вегетарианец, което е причината да напусне първата си работа във веригата за бързо хранене Wimpy само след първите три смени.[6] Запален е по крикета, в резултат на което през 2011 г. участва в благотворителен мач с цел набирането на средства за пострадалите от земетресението в Крайстчърч, вторият по големина град в Нова Зеландия, през същата година.[7]

Частична филмография[редактиране | редактиране на кода]

Кино
Телевизия

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hardy, Rebecca. 'People care more about X Factor than homelessness:'The Office star Martin Freeman on the things that tick him off // UK, Daily Mail, 20 ноември 2009. Посетен на 19 октомври 2010.
  2. Paton, Maureen. In a taxi with...Martin Freeman // Daily Mail. London, 17 юли 2010.
  3. Benedict Cumberbatch talks The Hobbit // thehollywoodnews.com, 2 март 2012 г. (на английски)
  4. Martin Freeman: ‘I’m one of few people in my family who would ever unironically go into a church’ | Martin Freeman | The Guardian // Посетен на 2022-11-05.
  5. We caught up with Martin for a brief chat...
  6. Lily Allen and Friends: Martin Freeman // 15 август 2011. Посетен на 12 април 2012.
  7. wotzon.com

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]