Марша Гей Хардън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Марша Гей Хардън
Marcia Gay Harden
американска актриса
Марша Гей Хардън през 2007 г.
Марша Гей Хардън през 2007 г.

Родена
14 август 1959 г. (64 г.)

Националност САЩ
Учила вТексаски университет в Остин
Работилаактриса
Актьорска кариера
Активностот 1979 г.
ОскариНай-добра поддържаща женска роля:
2001 – Полък
Семейство
СъпругТадеус Шил
(1996 – 2012)
Деца3

Уебсайтtheofficialmarciagayharden.com
Марша Гей Хардън в Общомедия

Марша Гей Хардън (на английски: Marcia Gay Harden) е американска актриса.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена в Калифорния, Марша Гей Хардън учи драма в колежа, получава бакалавърска степен по театрално изкуство от Университета в Тексас и магистърска в Университета в Ню Йорк. [1] В началото, докато семейството ѝ живее в Гърция, тя проявява интерес към театъра и дори участва в няколко пиеси в Атина. След дипломирането си продължава да развива своите сценични интереси във Вашингтон.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Позната заради своя уникален филмов дебют, в ролята на съблазнителка в гангстерския филм на братя Коен „Проходът на Милър“ („Miller’s Crossing“, 1990), успява да грабне критиците, и да ги накара да се отрекат от нея, но винаги се потопява докрай в образите дори и да са пълна противоположност на веселия ѝ и оптимистичен характер.

Заради необикновената си способност да пресъздава широк спектър от образи Марша печели две номинации за наградата „Хелън Хейс“ за постановките „Crimes of the Heart“ и „The Miss Firecracker Contest“. „Ангели на Америка“ („Angels of America“) отвежда Хардън на Бродуей, където успехите продължават да я следват. Актрисата печели две награди „Тони“, номинация за „Drama Desk” и статуетка „Theater World” за най-добра актриса.

Макар да прави впечатляващ екранен дебют в „Проходът на Милър“, скоро я спохожда разочарование от безпощадната критика, комбинирана с поредица от творчески неуспехи. Макар и обезсърчена от провала, Марша се съсредоточава върху това не да се утвърди в Холивуд, а да усъвършенства актьорските си способности. Тя заменя драматичните роли, в които вече се е доказала, с нещо по-различно и не конкретно. Снима се в „Клуб „Първа съпруга““ (The First Wives Club, 1996) и „Да срещнеш Джо Блек“ (Meet Joe Black, 1998).

Марша Гей Хардън се чувства удобно в широкото разнообразие от роли, но тя е родена, за да успее. Признанието идва през 2000 г. с ролята в биографичния филм за Джаксън Полък - Полък (Pollock, 2000), с който критиците най-накрая признават качеството на нейната работа. За ролята на музата на Полък Хардън получава и първия си „Оскар за най-добра поддържаща женска роля“.

Новото хилядолетие идва и с нови предизвикателства. Хардън продължава да експериментира с таланта си, снимайки се във филми като Gaudi Afternoon на Susan Seidelman, сериала The Education of Max Bickford (2001), телевизионния Кралят на Тексас (King of Texas, 2002), адаптация по Крал Лир на Шекспир, действието се развива в стария запад, а Хардън играе най-възрастната дъщеря на Джон Лир.

През 2003 г. тя отново се разделя с малкия екран, за да работи с едни от най-големите холивудски режисьори и продуценти. Участва в Реката на тайните (Mystic River, 2003) на Клинт Истууд, Casa de Los Babys на новатора John Sayles и си осигурява ключова роля в Усмивката на Мона Лиза (Mona Lisa Smile, 2003) на Майк Нюъл. По-късно същата година играе в „Също като Мона“, режисьорския дебют на актьора Джо Пантолиано.

Частична филмография[редактиране | редактиране на кода]

Телевизия

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. NYU Graduate Acting Alumni // 2011. Архивиран от оригинала на 2012-07-05. Посетен на 2011-12-01.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]